Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jadran prepun poznatih lica

Tijekom užarenih ljetnih ferija svatko želi malo pobjeći na more i u lijepom plavom Jadranu potražiti zasluženi godišnji odmor. Magija jadranske obale, koja se u našem slučaju proteže od Savudrije na sjeveru do Dubrovnika na jugu, uz otvorene granice sve do Bara, još uvijek je jaka za dolazak velikog broja turista s raznih strana svijeta.
    Ali, to su sve neznanci koji su čitateljskom korpusu interesantni samo kao statističke brojke očekivanog prihoda od turizma. No, kako i gdje su svoje ljetne dane proveli viđeniji Hrvati i Hrvatice, posve je druga priča.
Političari: Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić predah od državničkih obveza kao i prijašnjih godina uzeo je na otoku Hvaru, gdje se skupa s obitelji, ali i brojnim građanstvom, često okupa na gradskoj plaži. Premijer Ivica Račan slobodne trenutke, kojih ovog ljeta nema baš previše, uglavnom provodi u vlastitoj vikendici na otoku Braču, dok se predsjednik Hrvatskog Sabora Zlatko Tomčić ovog ljeta također odmara na jednom otoku, Visu. Vesna Pusić, predsjednica HNS-a, ljetovala je u Istri, kao i Zlatko Kramarić, gradonačelnik Osijeka i bivši predsjednik LS, koji su viđeni i na Filmskom festivalu u Motovunu.
Estrada: Poznata lica s TV ekrana također su ostala vjerna domaćoj obali, propagirajući tako na najbolji način hrvatski turizam. Tarik Filipović, legendarni voditelj hrvatskog »Milijunaša«, odmor je započeo u Brelima da bi ga nastavio odlaskom na Korčulu, na koju često dolaze i Gibonni i Goran Karan. Siniša Svilan, autor popularnog »Glamour cafea«, odmara se u rodnom Trogiru, dok se Saša Kopljar, nekad iznimno popularni voditelj središnjeg Dnevnika, s obitelji odmarao u Primoštenu. Davor Gobac, frontman »Psihomodo popa«, ljetuje kod suprugine obitelji u Zadru, dok je Emilija Kokić, negdašnja Eurovizijska pobjednica, odmor provela roneći u okolici Tisna. Četiri Asa (Dujmić, Islamović, Pađen i Kalember) krstare brodom, održavajući koncerte u funkciji promocije najnovijeg CD-a.
Sportaši: Najpoznatiji sportaši, na njihovu žalost, uvijek su ljeti zakinuti za uživanje u čarima jadranske dokolice, jer pripreme za vrhunske domete ostavljaju vrlo malo prostora za »ljenčarenje« na suncu. Ali, uvijek se pronađe i po koji slobodan trenutak koji se nastoji maksimalno iskoristiti. Toni Kukoč, višestruki prvak NBA, odmara se u rodnom Splitu, baš kao i Dino Rađa, sada već umirovljeni košarkaš i novi direktor splitskog kluba. Goran Ivanišević krstari svojom jahtom u društvu supruge i kćeri, pa su viđeni i na Braču. Ivo Karlović, senzacionalni pobjednik prvog kola Wimbledona spojio je ATP turnir u Umagu u kratki godišnji odmor, dok će Gordan Kožulj zasluženi predah nakon osvojenog svjetskog srebra iskoristiti na nekom od jadranskih otoka (Mljet, Korčula). Davor Šuker, još uvijek aktivni nogometni veteran, dio ljeta će provjesti u Dubrovniku, u kojem je otvoren novi Casino u kojem je jedan od suvlasnika, a nogometni izbornik Otto Barić energiju za užarenu nogometnu jesen akumulira u svojoj vikend kući na otoku Krku.
Glumci: Ljeto je vrijeme mnogobrojnih glumačkih okupljanja diljem Jadranske obale, jer svaki iole veći grad ima svoje kulturno ljeto u kojem dramski umjetnici ugodno spoje profesionalni angažman i godišnji odmor. Dubrovačke ljetnje igre, Splitsko ljeto, Pulski filmski festival, sve su to prestižne manifestacije na kojima uvijek možemo vidjeti vedete glumačkog poziva. No, već godinama unazad najatraktivnije je na Brijunima, negdašnjoj Titovoj rezidenciji, na kojima je obitelj Šerbedžija (Rade, Lenka, sin Danilo i četiri kćeri) podigla svojevrsni teatarski hram, igrajući svako ljeto velike dramske predstave. Poznata imena poput Mire Furlan, Zlatka Viteza, Aleksandra Cvjetkovića, uživaju u čarima Brijunskog otočja.
Strani VIP gosti: Svake godine, uglavnom na proputovanju skupim jahtama, Hrvatski akvatorij posjeti i nekoliko svjetski poznatih lica, što predstavlja odličnu i besplatnu reklamu za budućnost. Hrvatski zet Bernie Ecclestone, veliki šef formule 1, tradicionalno ljetuje u supruzinom kraju (Krk, Rijeka), a Luciano Benetton, čuveni modni dizajner, također je redovni gost na Jadranu sa svojom jahtom. Na pulskom filmskom festivalu gostovao je Jeremy Irons, glumac prve svjetske lige, dok je Eva Hercigova, top model i bivša Wonderbra girl posjetila Hvar. No, ove godine najčuveniji gost jadranske obale svakako bit će sultan od Omana, koji će dio svog odmora provesti u Dubrovniku, u pratnji svoje brojne svite za koju je rezervirano nekoliko hotela, dio aerodroma i pristaništa u luci.                                  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika