Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Web pretraživači

Najpopularniji svjetski pretraživač Google predstavio je beta verziju Google Palete 2.0, novog dodatka za Internet Explorer. Radi se o paleti alatki koja se integrira u Internet Explorer i sadrži osnovne informacije o Web stranici na kojoj se korisnik nalazi, prikazuje hiperveze do drugih lokacija, omogućava brzo pretraživanje i sprječava automatsko otvaranje oglasa koji iskaču. Novi softver također pomaže korisniku prilikom kupovine na Internetu tako što u obrasce automatski unosi ime i adresu korisnika. Korisnik može omogućiti i automatsko unošenje broja kreditne kartice, a šifrirani podaci čuvaju se na računalu korisnika. Nova paleta omogućava slanje sadržaja u Web dnevnike. Beta verzija Google Toolbara 2.0 može se preuzeti s adrese http://toolbar.google.com. Za početak donosimo neka osnovna »pravila« i malo pomoći kako što bolje i u što kraćem vremenu naći ono što se želi na Internetu.
8Oslonite se na omiljene lokacije
Ako za pretraživanje najčešće koristite dvije ili tri lokacije, upoznajte njihova pravila za napredno pretraživanje. Što ih više budete koristili, bolje ćete rezultate postići.
8Precizirajte {to `elite
Kada, na primjer, tragate za nekim proizvodom, koristite upit koji će pomoći stroju za pretraživanje da razumije što tražite. U polje za pretraživanje unesite »Sony Mavica reviews« umjesto »Sony Mavica«. Korisno je i koristiti riječi »compare« i »buy«.
8Citirajte
Upotrebom navodnika oko izraza za pretraživanje obično ćete postići sjajne rezultate. Na primjer, ako iskoristite navodnike oko imena povjesničara koji se zove »Studs Terkel«, izbjeći ćete prikazivanje rezultata o lisicama ili građevinskom materijalu.
8Koristite zadatke
Često ćete s lakoćom pronaći ono što želite ako u polje za pretraživanje unesete zadatak. Unesite, na primjer, izraz koji započinje sa »update« ili »file«.
8Koristite logi~ke komande
Prvo koristite logičku komandu AND da biste vidjeli hiperveze sa svim zadatim izrazima za pretraživanje (na primjer, Intel AND memory). Posjetite adresu  da biste vidjeli savjete Denija Salivena o logičkim komandama.
8Navedite datum
Ukoliko želite pronaći hiperveze iz određenog vremena, između navodnika ubacite datum ili godinu. Primjer: »Olimpics and 2002«.
8Nau~ite jezik struke
Ako tražite neki osobit materijal, zapisujte odgovarajuće izraze koje koriste stručnjaci iz date oblasti.
8Razmislite prije nego {to
pritisnete hipervezu
Nemojte trošiti vrijeme na nevažne lokacije i strane. Potražite među rezultatima kontekst u kome su vaši izrazi korišćeni, URL adresu, informacije o izdavaču i datum (ako postoji).
8Prekinite pretragu na vrijeme
»Važno je znati kada treba prekinuti pretraživanje«, kaže Deni Saliven. Ponekad ćete brže doći do rezultata ako budete koristili telefon. U sljedećem broju nabrojat ćemo i objasniti neke od najpoznatijih svjetskih pretraživača.
Bojan Todorov, YUFCC

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika