Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

MAS­SI­VE AT­TACK NA [ALA­TI

Pioniri trip-hop glazbe i jedan od ultimativnih britanskih bandova sredine protekloga desetljeća, Massive Attack, umjesto 14. kolovoza, kako je bilo najavljeno, u pulskoj Areni, nastupili su 7. kolovoza na popularnoj zagrebačkoj Šalati.

 

PRO[IRE­NI BU­NJE­VA^KI BLU­ES

Iz tiska je ovih dana izašla nova knjiga Tomislava Žigmanova, publicista iz Subotice. Riječ je o drugom izdanju »Bunjevačkog bluesa«, proširenom s nekolicinom novih pjesama, a kao i u izvorniku, ilustrirano uspjelim propratnim crtežima mr. arh. Ante Rudinskog koji je kreirao i cjelokupnu likovnu opremu i vizualni izgled knjige, te uspjeli i duhoviti Tolmač kojeg je sastavio Zlatko Romić. Knjiga je, poput prvog izdanja, tiskana u nakladi autora.

 

ZVI­JE­ZDE BOLJ[OJ TE­A­TRA U ARE­NI

Članovi Ruskog kraljevskog baleta, gosti festivala Histria, smjestili su se na Brijunima, te u pulskoj Areni 8. i 13. kolovoza izveli vrhunski balet: na programu prve večeri bila je izvedba baletne suite Bizetove Carmen s mladom primabalerinom Olesjom Bajanovom i Urijem Viskobenkom u ulozi Don Josea. U drugom dijelu nastupa ruskih baletana publika je mogla uživati u interpretaciji klasičnih djela Korsakova kao i suvremenim, jazz i etno-folk koreografijama, a ansambl plesača pojačan je i s četvero članova pristiglih iz Zagreba.

 

»SU[A« NA FE­STI­VA­LU SCE­NA­RI­JA

Na 27. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji koji završava sutra, 16. kolovoza, u okviru trećeg posebnog programa »Istok je tamo« (izbor kratkih igranih filmova s Festivala istočnoevropskog filma u Kotbusu 2002.) biti će prikazan i film »Suša«, koji »brani boje« Republike Hrvatske.

 

HR­VAT­SKI ROC­KE­RI NA KA­LE­MEG­DA­NU

U okviru Belgrade Beer Festa, »pivskog« festivala koji je alternativno naslovljen i »Oktober u avgustu«, nastupit će u Donjem gradu beogradskog Kalemegdana, od 21. do 24. kolovoza, među inim izvođačima, i hrvatske rock-skupine Psihomodo Pop, Hladno Pivo i Neno Belan sa svojim pratećim bandom.

ODA­BRA­NI NA­SLO­VI U KI­NI­MA

Odabrani naslovi s netom završenog Motovun film festivala u dva trodnevna ciklusa bit će prikazani u zagrebačkim i osječkim kinima: šest dugih i dva kratkometražna filma počela su se, od 7. kolovoza, prikazivati najprije u Zagrebu, u kinu Grič, a potom, dan kasnije i u Osijeku. Publika će u Zagrebu i Osijeku do konca mjeseca gledati sljedeće filmove: »Ostani ovako«, »Kukavica«, »Dalek«, »U svitanje«, » (A) torzija«, »Božja intervencija«, »Bježi, zeko, bježi«, »Noi, the Albino«, »Između ratova«, »Hukkle«, te »Poslije kiše« i »Pijani od ljubavi« koji su dobili nagrade u kategoriji kratkoga filma.

 

KNJI@EV­NI PR­VI­JE­NAC U ZA­GVO­ZDU

U okviru kulturne mani-festacije »Glumci u Zagvozdu«, u ovom je malenom hrvatskom mjestu podno Biokova na Trgu glumaca predstavljena knjiga-roman prvijenac glumice Anje Šovagović-Despot, »Divlja sloboda«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika