Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Praznovirje prid vinčanje

Vinčanje je najveća prikritnica u životu mlade čeljadi, zato su oduvik stariji tili unaprid pridvidit kako će njim bit posli vinčanja. Život je pokazo da ima svakakog, al i da baš ne bude sve samo od sebe i naši stari su se paštrili da mladima pomognu da što prija »stanu na noge«, il da što lakše »kuće kuću«. Da njim se ta želja ispuni često su se mašili kojekaki praznovirja, tako i gatanja prija vinčanja.

GATANJE: Pod gatanjem se podrazumijeva neko proricanje budućih događaja, koji se mogu prepoznati na dva načina: ako se promatraju sami uzroci učinka i ako se promatraju sami događaji.
    Proricanje dal će se desit il da se desi štogod što čeljade želi il ne želi, od pamtivika je med ljudima nastalo i niguju ga dotleg dok za nika od ti pridviđanja nisu nađeni dokazi, a za ono što se ne mož dokazat ostalo je da se u to viruje:
 * Štrangu na kojoj su se sušile oprane košulje (rublje) divojka triba da skupi i smota posli zalaska sunca, da je metne pod uzgljancu (jastuk) i izmoli tri Očenaša, tri Zdravo Marije i tri Slava Ocu, malo da o tom jesapi (razmišlja) i kad zaspe klapiće, (sanjat) o momku za kog će se udat.
* Jabuku koju su donele rakijare divojka triba da isiče na toliko dilova koliko je svoji drugarica pozvala u goste, pa kad koštaju jabuku ako je slatka imaće dobar život sa čovikom, a ako je kisela s njim će živit rđavo. Drugarice su se paštrile da što prija poidu svoj zalogaj jabuke jel misle da će se med njima najpre udat ona koja prva poide svoj dio jabuke.
* Kad divojka na Petrov (sv. Petar i Pavao) namišća postelju za spavanje, triba da posli molitve kaže: »sv. Petre i Pavle kažite mi ove noći za koga ću poć«.
* Ako se divojkin mali kraj marame zavrne slučajno il s namirom ona će te noći klapit o momku za kojeg će se udat.
ČARANJE: Čaranje je djelatnost osnovana na vjerovanju u mogućnost neobičnog, tajanstvenog, mimonaravnog djelovanja čovjeka na živa bića, nebeska tijela i druge predmete na pojave u svijetu tako da se zadovolji težnja onih koji čaraju.
    Nikoliko primera čaranja iz života naši stari:
* Divojka je naslanjala metlu na vrata il je mećala u ćošu sobe iza vrata sa željom da joj momak dođe.     U virovanju naši stari metla je imala veliku moć (sitimo se vištice), virovali su da će njim ona pomoć u kakoj obrani il će nuz njezinu pomoć ostvarit želju. Nije čudo što su metli pripisivali toliku moć jel je ona predmet kojeg su u toku dana najviše hasnirali.
* Divojka se paštrila da ukrade struk cvića iz cripa u crkvi jel će joj on pomoć da bude srićna u braku. Cviće je krala kad je misec mlađak il kad iđe na većak.
* Divojka se paštrila da se dočepa makar malo momkove kose koji joj se dopada, nju je čuvala i mislila da će priko njegove kose moć uticat na njeg da je oženi.
* Momak i divojka koji su tili da se uzmu načimali su jabuke dok nisu našli taku koja ima devet špica, te su špice držali u džepu odila momka il ruva divojke koje su njim tribale pomoć da se uzmu (vinčaju).
* S prolića je divojka u ozelenjenoj ditelni tražila taku koja ima sedam listova, koja joj mož donet veliku sriću. Tu je ditelnu osušila, sitno izmlila, ocidila u vinu i kradom je dala odabranom momku da ga popije. Divojka je držala da će joj pra te ditelne pomoć da se momak nakani da je uzme.
* Velika je srića bila ako je divojka uvatila slipog miša, zaklala ga srebrnim novcom, umotala u krpu, ušila u ruvo i s njim išla u tri mlade nedilje u crkvu s virovanjem da će friško imat prosca, da će je kogod zapit (donet rakiju).
* Kad se snaša oblačila za vinčanje u cipelu su joj metnili srebrn novac da joj usput ne naškode vračke ili stvari koje su zavračane, ako slučajno stane na nji. Snaši su još u desnu cipelu a đuvegiji u livu čizmu mećali po nikoliko zrna žita ako nagaze na kake čini da njim na naškode, a bilo je i takog da se mladencima mećali tačno po devet zrna žita.
    Virovali su da srebrn novac i žito imaju veliku moć da čuvaju čeljade u slučaju čaranja.

* * * * *
    Ovo je dio od obimni istraživanja Marka Kopunovića.
* * * * *
    Marko Kopunović: Praznovjerje bunjevačkih Hrvata.                   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika