Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

VI­JE­STI
Obilježena 13. obljetnica postojanja DSHV

Prijemom za članove i simpatizere stranke Demokratski savez Hrvata u Vojvodini proslavio je prošlog petka 13. obljetnicu postojanja. »Pred nama je velika zadaća obnove i omasovljenja stranke«, rekao je tom prigodom vršitelj dužnosti predsjednika DSHV-a Petar Kuntić.
    Iako pozvan, bivši predsjednik stranke mr. Bela Tonković nije se pojavio na prijemu, kao ni predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG mr. Josip Ivanović.
Osim članova, simpatizera, te predstavnika drugih koalicijskih stranaka, među kojima je bio i predsjednik HNS Franjo Vujkov, proslavi 13. obljetnice postojanja DSHV-a prisustvovala je generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici dr. Jasmina Kovačević.

Poziv na  suradnju
 Zagreba i Subotice

U ponedjeljak je potpredsjednik Skupštine grada Zagreba i predsjednik Turističke zajednice Zagreba Vladimir Velnić, koji je inače bio gost ovogodišnje Dužijance, imao upriličen susret s čelnicima Skupštine općine: gradonačelnikom Gézom Kucs-erom, predsjednik Izvršnog odbora Árpádom Pappom i članom gradske vlade zaduženim za gospodarstvo i turizam Mirkom Ostrogoncem, a skupu s prisustvovali i čelnici HNV-a mr. Josip Ivanović i Lazo Vojnić Hajduk. Vladimir Velnić je rekao kako Zagreb kao središte jedne turističke zemlje želi svoju suradnju u toj grani gospodarstva proširiti prije svega na susjede, osobito one zemlje u kojima žive Hrvati i da je to jedan od razloga zbog čega nudi Subotici da organizira svoj dan u Zagrebu kroz sadržaje koje će Subotica odabrati i ponuditi domaćinima. Nositelji i organizatori ove manifestacije bi trebali biti Hrvatsko nacionalno vijeće i Skupština općine Subotica, a Dan Subotice bi se trebao održati ili ove jeseni ili na proljeće, što najviše ovisi o organizatorima. Potpredsjednik zagrebačke Skupštine je bio i na redovitom brifingu kada je predstavnicima medijskih kuća, osim ove turističke ponude, najavio i da će Zagreb koji veoma cijeni manifestaciju Dužijanca pomoći da se dogodine na trgu improvizira jedna drugačija pozornica-salaš na kojoj će biti više hlada, odnosno da Subotičani trebaju osmisliti taj objekt a da će onaj materijalni dio osigurati Zagreb.

Zajednička ulaganja SO Subotica i ADF-a

Skupština općine je odlukom Izvršnog odbora kao dio svojega učešća u programima Američke agencije za razvoj izdvojila 90.000 dinara za medicinske aparate u Zdravstvenom centru, 140.000 za rekonstrukciju učionica u Osnovnoj školi »Žarko Zrenjanin« i 327.000 za opremanje Info centra u mesnoj zajednici »Čantavir«. Ovi programi su višestruko skuplji, a ostatak novca ulaže ADF.
    
Omladinski ljetni kamp

Nevladina organizacija »Otvorene perspektive« iz Subotice od 3. do 14. kolovoza domaćin je ljetnog omladinskog kampa koji se organizira pod nazivom »Living togetheer – better together«. Sudjeluje šezdesetak mladih iz Vrbasa, Užica, Kraljeva, Novog Pazara, Niša, Zaječara, Beograda i Subotice, a cilj je stvaranje uvjeta za formiranje mreže omladinskih multikulturnih klubova i definiranje okvira za njihovo međusobno povezivanje i suradnju. Aktivnosti se odvijaju kroz radionice.

Saziv Likovne kolonije »Bunarić«

U četvrtak je na salašu Paje Đurasevića u Subotici (Bunarić) otvoren 7. saziv Likovne kolonije »Bunarić« na kojemu će sudjelovati 27 likovnih umjetnika iz Češke, Mađarske, Hrvatske, BiH, Slankamena, Sremske Mitrovice, Sombora i Subotice. Prema programu, umjetnici danas slikaju na Paliću gdje će im domaćin biti Vila Viktorija, a navečer će im s početkom u 19 sati na bunarićkom salašu predavanje o »50 godina umjetničkih kolonija u Vojvodini« održati povjesničarka umjetnosti Olga Šram. U subotu 23. kolovoza sudionici kolonije će biti gosti JKP »Palić Ludaš« na Ludoškom jezeru, a navečer će na Bunariću biti organizirano predstavljanje knjige »Bunjevački blues« Tomislava Žigmanova. Zatvaranje kolonije je zakazano za nedjelju u 18 sati na salašu Paje Đurasevića kada će biti i izloženi nastali radovi.

Sastanak s
predstavnicima mjesnih zajednica

U ponedjeljak je održan sastanak Općinske uprave SO Subotica s predstavnicima svih mjesnih zajednica s teritorija subotičke općine. Predstavnici Općine su predočili velikom broju okupljenih oblike suradnje i način financiranja mjesnih zajednica, dok su predstavnici mjesnih zajednica izrazili važnost i zahtijevali tješnju suradnju s Zavodom za urbanizam. Iznijeto je i da će Općina pomoći najugroženijim zemljoradničkim obiteljima te da će u tu akciju biti uključene mjesne zajednice budući da one najbolje poznaju situaciju na terenu.

Dan svetog Istvana

U Subotici se od 15. kolovoza počinje obilježavati najveći nacionalni praznik Mađara, Dan svetog Istvána, a proslava će se održati na Paliću, između ženskog i muškoga štranda.

Pomoć Caritasa Subotičke biskupije

Od siječnja ove godine Caritas Subotičke biskupije je zahvaljujući donacijama europskog Caritasa dobio mogućnost za proširenje programa kućne njege i u tu svrhu je primio 12 novih radnika. Usluge Caritasa su besplatne i namijenjene su Subotičanima koji ne mogu platiti ni najmanju cijenu otvorene zaštite Gerontološkog centra. Usluge pružaju svim osobama bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, a oni koji su u potrebi mogu se javiti službi Caritasa čije je sjedište u Subotici, u Zmaj Jovinoj br. 20, ili na telefone: 024/559-524 ili 524-315. Drugi vid brige je klub za umirovljenike u Gajevoj 50, također u Subotici, a otvoren je od 8 do 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika