Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bodovi uloženog truda

Mladi hrvatski tenisač Vjekoslav Skenderović (20) prve teniske korake načinio je na šljaci Dudove šume u rodnoj Subotici, a prve profesionalne plodove dugogodišnjeg bavljenja bijelim sportom ubrao je ove godine, ostvarivši nekoliko zapaženih rezultata koji su ga »izbacili« na, već, vrlo respektabilno 604. mjesto svjetske ranking liste.

4Tenisač Vjekoslav Skenderović »rođen« je u Dudovoj šumi, na terenima TK »Spartak«
Tenisom sam se počeo baviti sa 6,5 godina, a prvi trener i čovjek s kojim sam upoznao tajne tenisa bio je Pavle Feze, poznati teniski pedagog bogatog iskustva.

4Poslije solidne karijere u svim dobnim uzrastima do 14 godina prelaskom u juniorski, i konačno u seniorski tenis, sve do posljednjih nekoliko mjeseci nije se baš puno čulo za Vas?
Svih ovih godina vrijedno sam trenirao, iako bez nekih značajnijih rezultata, vjerujući da uloženi višegodišnji trud mora izbiti na površinu oplođen značajnijim rezultatima. Tenis je kompleksan sport i često puta prvobitni rezultati, pogotovo u mlađim kategorijama, ne znače nikakvu garanciju uspjeha u seniorskom natjecanju.
4Višegodišnje strpljenje je naplaćeno prvim značajnijim svjetskim bodovima osvojenim na satelitu »Istarska rivijera«.
Na putu do prvih bodova morao sam odigrati i pobijediti na četiri meča predkvalifikacija, potom na četiri meča u kvalifikacijama, i na koncu ostvariti dvije pobjede u glavnom ždrijebu prvoga turnira. Plasiravši se u Masters (završni ciklusni turnir najboljih), svoju dobru igru potvrdio sam plasmanom u polufinale, osvojivši velikih prvih pet poena ATP ljestvice. No, više od osvojenih poena značio mi je osjećaj potvrde vlastitih mogućnosti.

4Nastup na rumunjskom Futuresu opovrgnuo je sve sumnje o slučajnosti uspjeha na istarskim terenima.
Plasman u finale jednog od glavnih turnira (F4) rumunjskog Futuresa, uz dva plasmana u druga kola, donijeli su mi nove, vrednije svjetske bodove i polagano sam se počeo uspinjati na rang listi.

4Briljantna igra na zagrebačkom Futuresu (F3) i ponovni plasman u finale donijeli su novu žetvu bodova i s ukupno 27 poena na najnovijoj svjetskoj ljestvici zauzimate respektabilno 602 mjesto, što je u našim uvjetima odličan rezultat za početak profesionalne karijere.
Osobno sam vrlo zadovoljan igrom i formom u kojoj se trenutačno nalazim i ponovni nastup u finalu, uz nove značajne bodove, donio mi je najvišu poziciju dosadašnje karijere.

4Svaki igrač ima svoj profil. Kako bi Vjekoslav predstavio sebe?
Igram lijevom rukom, bazirajući igru poglavito na forhand udarcima sa osnovne linije. Nastupam za TK »Zagreb«. Volio bih u budućnosti popraviti igru s bekhanda.

4Igra za matičnu momčad donijela je još jedan veliki rezultat...
U momčadskom natjecanju uspio sam pobijediti Roka Karanušića, koji je na nedavno završenom US Openu uspio ostvariti plasman u glavni ždrijeb.

4Igrajući tenis uspijeli ste vidjeti i mnoge zemlje u kojima se održavaju brojni turniri. No, tenis na početku karijere iziskuje znatne financijske troškove?
Bio sam i igrao u gotovo svim »teniskim« državama Europe, ali je vrlo teško opstati ukoliko se ne nađe neki jači sponzor, ili pak odmah ne ostvare značajniji rezultati koji uz poene donose i značajniji financijski prihod.

4Nastavak uspješne godine slijedi na četiri Futuresa koji će se igrati na jad-ranskim otocima?
Igrat ću turnire na Braču, Visu, Hvaru i Rabu i pokušati da osvojim još koji poen i nastavim uspješni niz.

4Vjekoslav Skenderović privatno, bez reketa i tenisa?
Zbog tenisa sam malo zapostavio školu, ali sada nastojim dopisno dopuniti svoje školovanje i završiti gimnaziju.              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika