Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatsko-europski »legionari«

Veliki imperator Cezar svojevremeno je »bacio kocku« (Alea jacta est) i osvojio »svijet«, a prvim kolom »Champions League« (16. i 17. rujna) »bačena je lopta« u najmoćnijoj europskoj imperiji Njegovog Veličanstva – Nogometa. Na radost svih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na planetu, startalo je natjecanje »za najboljeg među najboljima«, vrhunska liga klupskog nogometa čiji temeljiti proračun daleko premašuje ekonomske potencijale mnogih svjetskih zemalja.
Iako ni ove godine hrvatski nogomet neće imati predstavnika u eliti, čast zemlje negdašnjih brončanih sa SP 1998. u Francuskoj branit će cijela jedna momčad profesionalnih pečalbara koji igraju za eminentne europske klubove.
Robert Kovač-Bayern (Skupina A)
Standardni član prve postave najslavnijeg njemačkog kluba nastojat će popraviti prošli sezonski katastrofalni dojam Bavaraca (posljednji u skupini), kojem su u mnogome doprinijele i loše partije Bayernove obrane.
Ivica Mornar-Anderleht (Skupina A)
Stasiti centarfor Anderlehta, odnedavno i standardni reprezentativac, zaigrat će u dvije utakmice u skupini protiv Roberta Kovača i bit će to zanimljiv izravni duel dvojice nacionalnih »startera«.
Jerko Leko i Goran Sablić-Dinamo (Kijev) (Skupina B)
Ova dva hrvatska igrača koji nastupaju za ukrajinskog prvaka na specifičan način su krivci za neigranje hrvatskog predstavnika (Dinamo, Zagreb) u ligi Šampiona. Umjesto »zagrebačkih modrih« njih dvojicu ćemo gledati u ogledima s Arsenalom, Interom i Lokomotivom.
Dado Pršo-Monaco (Skupina C)
U ovoj skupina, u kojoj pored kluba iz mondenske kneževine još igraju i Deportivo, PSV i AEK, jedini predstavnik hrvatskog nogometa bit će još jedan vrsni napadač nacionalnog tima.
Igor Tudor-Juventus (Grupa D)
Pouzdani štoper viceprvaka Europe i hrvatske reprezentativne vrste polagano se, nakon duge i bolne ozljede, vraća u glavnu ulogu najbolje obrane na kontinentu. Uz dobre igre u »Juveovoj squad-ri«, očekuje se njegov siguran nastup u odlučujućoj kvalifikacijskoj utakmici s Bugarskom.
Jurica Vranješ i Zvonimir Soldo-Stuttgart (Skupina E)
Dvojac iz »Mercedesova« grada pokušat će u Europi nastaviti izvrsne igre koje pruža u Bundes ligi. Spoj mladosti (Vranješ) i iskustva (Soldo), kombinacija je koja obećava solidni plasman ove renomirane njemačke ekipe.
Goran Vlaović i Silvio Marić-Panathenaikos (Skupina E)
»Grčki« dvojac iz višestrukog državnog prvaka i sudionika najprestižnijeg klupskog natjecanja nastojat će se izboriti za prolaz u direktnom sudaru s »njemačkim« dvojcem, te jakim otoč-kim momčadima Manchestera Uniteda i Glazgow Rangersa.
Vedran Runje-Olimpique (Skupina F)
Vratar nekadašnjeg europskog prvaka iz Marseillesa jedini je predstavnik u skupini u kojoj još igraju prvak SCG, Porto i najzvučnija momčad cijele lige Šampiona, madridski Real. Na njegovim obranama, Olimpique bi trebao tražiti mjesto za prolaz.
Mario Stanić-Chelsea (Skupina G)
Ovaj hrvatski veteran neće se baš mnogo naigrati ove godine, ali odrađujući godinu financijski isplativog ugovora možda će dobiti i koju prigodu, te zaigrati u kojoj utakmici kluba koji se, zahvaljujući golemoj investiciji ruskog kapitala, obilato pojačao i ima šampionske ambicije.
Tomislav Butina-Brugge (Skupina H)
Bivši vratar Dinama uspio je, ponajviše vlastitim obranama protiv Borussie (D), ukrcati se u vlak lige Šampiona i što mu posljednjih godina nikako nije uspijevalo s matičnim klubom.
Dario Šimić-Milan (Skupina H)
Na koncu, boje aktualnog europskog prvaka Milana branit će njegov standardni član obrane Dario Šimić, koji će skupa s ostalim suigračima nastojati obraniti veliki pokal koji su uzeli u finalnom dvoboju protiv velikog rivala, Juventusa.                                                      g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika