Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Grožđe – užitak i izvor zdravlja

In vino veritas (u vinu je istina) stara je i mudra latinska izreka, ali upravo zahvaljujući starim Rimljanima, ponajviše caru Marku Aureliju Probu, vinova loza i njezin slasni plod stigli su u naše krajeve, ostajući jedna od najrasprostranjenijih kultura na plodnom tlu Panonske ravnice.
    Na kraju toplog ljeta, koje će ostati upamćeno po nesnosnim vrućinama i nezapamćenim sušama, grožđe je, usprkos svemu, obilato rodilo garantirajući bogati prinos i odličnu berbu. A kada s jeseni poteknu rijeke bijelog i crnog božanskog nektara, marljivi trud vinogradara bit će višestruko nagrađen…
Povijest: Vinova loza, Vitis vinifera L.,smatra se jednom od najstarijih kulturnih biljaka, podrijetlom iz Zakavkazja, sjevernog Irana, Male i Srednje Azije, koja se tijekom predrimskog perioda odomaćila diljem Europe. U prvo vrijeme, mladog kamenog pa sve do brončanog doba dominirala je vrsta Vitis silvestris, da bi se današnja, Vitis vinifera razvila u željeznom dobu. Primjera radi u Grčkoj je vinova loza znana još prije 1700 godine p. n. e.
Hranljiva vrijednost: Energetska vrijednost svježeg grožđa iznosi 73 kalorije (305 kJ), ono u sebi sadrži 81,3 posto vode, 16,6 posto ugljičnih hidrata, 0,9 posto bjelančevina i 0,7 posto masti, dok je kalij (224 mg) najbrojniji od mineralnih sastojaka.
    Suho grožđe ima daleko veću energetsku vrijednost – 269 kalorija (1125 kJ), uz drastično veći procent ugljičnih hidrata (69,7 posto i kalija (725 mg)
GroŽđe i zdravlje: Izuzetna je svestranost i šarolikost ljekovitosti ploda vinove loze, posebice ako se zna da su gotovo svi dijelovi ove biljke (list, plod, sjeme i sok iz stabljike) djelotvorni po zdravlje.
List – Utječe na zaustavljanje krvarenja i bolju cirkulaciju, regulira mjesečnicu i otklanja smetnje u menopauzi u žena.
Plod (grožđe) – Hrana i lijek koji svojom ogromnom količinom voćnog šećera izvanredno jača organizam. Crno grožđe odlično je u terapiji protiv zatvora i hemoroida, te u liječenju oboljenja jetre, želuca, slezene, mokraćnih kanala i žuči.
Slatko vino – preporuča se oboljelima na pluća i stomačnim bolesnicima, dok prirodno vino, u umjerenim količinama, predstavlja izuzetan digestiv (sredstvo za varenje)
Sok iz stabljike – Efikasan lijek protiv kožnih i očnih bolesti.
Sjemenke – U kombinaciji sa sjemenjem dunje predstavljaju dobar lijek protiv naprslina na bradavicama dojki, a ulje dobiveno iz njih preporuča se u liječenju kardio-vaskularnih oboljenja i povećanog kolesterola.
Berbanski dani: Tradicionalno, svake jeseni u vinogradarskim krajevima održavaju se kulturno-umjetničke svečanosti kojima se marketinški promovira završetak sezonske berbe grožđa. Afirmacijom najkvalitetnijih sorti, od kojih se prave najfinija vina, nastoji se popularizirati uzgoj vinove loze kao profitabilne djelatnosti i mogućeg rešenja akutne nezaposlenosti kroz razvijanje privatnog poduzetništva. »Berbanski dani« prigoda su da se skromni i samozatajni vinogradari prikažu javnosti, izlažući reprezentativne grozdove svojih čokota o kojima su se tijekom cijele godine marljivo brinuli. A kada prvo sezonsko vino poteče iz vinskih preša, bijelo ili crno, započinje fešta koja, u dobrom raspoloženju, potraje duboko u noć, slaveći slatke plodove jeseni.                                  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika