Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izlet za umjetničku inspiraciju

Nacionalni spomen-park Opustaser (Ópusztaszer) nalazi se pored istoimenog sela na tridesetak kilometara od Subotice. Da nema granice, rekli bismo sat ugodne vožnje dobrim autobusom po lijepom jesenjem sunčanom danu. Ovako, malo vožnje, malo čekanja na pregled putovnica, pa malo krivudave vožnje od naše granice do mađarske strane granice (naš terminal još nije izgrađen), pa opet pregled putovnica i, na kraju, članovi likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice stigli su na odredište.
    Lijepo uređeni spomen-park, u kojem se može i kampirati, sastoji se iz nekoliko tematskih cjelina. Glavna atrakcija je Rotunda, zgrada kružnog tlocrta, u kojem je smještena kružna monumentalna romantičarska panoramska slika Arpada Festija (Feszty Árpád) na temu dolazak Mađara u Karpatski basen. U sklopu ove zgrade nalazi se i arheološka izložba i muzej voštanih figura.
    Drugu cjelinu čine iskopine srednjevjekovnog samostana, trobrodne samostanske crkve i ostataka srednjevjekovnog grada Ser (Szer, u dokumentima latinski Zeer). Treća cjelina je škanzen (kako Skandinavci zovu ovakve komplekse), zapravo etnografska izložba na otvorenom, u čijem se sklopu nalaze zgrade, salaši, vjetrenjače, šumski vlak i jedno omanje stado racka ovaca (stara rasa s uvrnutim rogovima), koje se slobodno kreću između zgrada (vjerojatno su one zaslužne za lijep travnjak).
    Četvrta cjelina su »jurte« – šatori nomadskih naroda. Sastoji se od niza samostojećih ili spojenih drvenih jurti (nekadašnje jurte su imale drvenu konstrukciju i bile su pokrivene kožom ili čohom), a u sklopu ovog kompleksa nalazi se i ekumenska crkva. U pojedinim objektima izložene su prirodnjačke rijetkosti iz svijeta i Panonske nizine.
    Petu cjelinu čini jezero, na čijim se obalama nalazi etnografska zbirka vezana uz ribolov i život pored rijeke Tise (kuća čuvara nasipa, prerada debla koja su stizala rijekom Moriš iz Erdelja). U ovom jezercu tko ima novca može okušati i ribolovačku sreću. Sve spomenute građevine smještene u prostrani, uređeni park koji ujedno predstavlja »ostatak« šumovite stepe naših krajeva, kao da su stvorene »za kičicu«, tako da likovni odjel HKC-a nije pogriješio kada je izabrao ovo mjesto kao cilj jednodnevnog izleta.
    Usljed mnoštva impresija i raznovrsnosti programa, vremena za neko skiciranje baš i nije bilo, ali su zato škljocali foto-aparati, kako bi na ovaj način sačuvane impresije možda kasnije bile pretočene u sliku, grafiku, tapiseriju, shodno likovnim opredjeljenjima umjetnika-amatera.               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika