Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tavankućanin Zoran Galfi - najbolji primač

U Buševecu (Zagrebačka županija) 27. rujna 2003. godine održan je Prvi međunarodni tamburaški festival. Pokrovitelji ove zaista impozantne manifestacije su Velika Gorica i Zagrebačka županija. Organizator ovoga dvodnevnog Festivala je Ogranak »Seljačke sloge«-Buševac, dok su suorganizatori Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice, Turistička zajednica Grada Velike Gorice te Turistička zajednica Zagrebačke županije.
    U okviru dvodnevnog programa koji je započeo u subotu 27. rujna, gostima je organiziran obilazak Velike Gorice, posjet muzeju Turopolja, te kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki.
    U 10 sati upriličen je prijem predstavnika u Poglavarstvu Grada Velike Gorice, gdje ih je primio gradonačelnik Velike Gorice Ivan Šuker, a na kojem su bili nazočni i predstavnici HKPD »Matija Gubec«, dopredsjednik Društva Ivica Dulić i ravnatelj tamburaškog odjela Stipan Jaramazović. Oni su u kratkom obraćanju prisutne upoznali s obilježjima rodnoga kraja. Po završetku ovoga posjeta priređen je obilazak Zagrebačke županije, posjet vinskoj cesti gdje su se kušala najbolja domaća vina, te zatim odlazak u muzej u Jastrebarskom i na koncu izleta posjet Samoboru.
    Prije svečanog početka Festivala otvorena je izložba pod nazivom »Tambura kroz stoljeća« a u okviru nje prikazane su radionice za izradu tambura.
    U 20 sati započelo je svečano otvaranje Festivala na kojem je nastupilo deset tamburaških skupina iz raznih krajeva Hrvatske i dijaspore. Nastupili su: Hrvatsko Društvo - Koljnof, Mađarska, HKPD »Matija Gubec« - Tavankut, SCG, KUD »Izudin Mulabećirović - Izo« - Jelah, BiH, KD »Vipavski tamburaši« - Vipava, Slovenija, HKD »Napredak« - Beč, Austrija, HKD »Čunovo«, Slovačka, Folklorna skupina »Petrinjčica« - Petrinja, Tamburaško društvo Tribunj, Tamburaški sastav »Mlade lole« - Bicko selo, KUD »Seljačka sloga« - Lupoglav, Ogranak »Seljačke sloge« - Buševec, KUD »Dučec« - Miraclin te »Najbolji turopoljski tamburaši«.
    Tamburaški sastav HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta se predstavio izvedbom skladbi »Neven kolo«, »Rumunjski zimski marš«, pjesmom »Kolo igra« te »Ćuć kolom«.
    Pjesma »Kolo igra« je prezentirana u izvedbi Maje Buze i Elizabete Balažević, koje su ujedno prezentirale i najljepši šling. Na samom kraju nastupa Tavankućani su nagrađeni burnim pljeskom i ovacijama publike.
    Od deset tamburaških sastava koji su nastupili u takmičarskom dijelu, većina je prikazala visok nivo kvalitete i umijeća no ipak je prestižna nagrada na ovome, iako prvome, ali kvalitetnom Festivalu, pripala članu HKPD »Matija Gubec« – Zoranu Galfiju, koji je po ocjeni stručnjaka ponio titulu najboljeg primaša prvog međunarodnog tamburaškog festivala.
    U nedjelju je priređena radijska emisija u kojoj su nastupale najbolje tamburaške skupine.
    Zadovoljstvo organizatora je bilo više nego očigledno, na što su uslijedila i priznanja svima koji su sudjelovali te najavili ponovni susret i dogodine.
L. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika