Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odjeli na hrvatskom u Sonti i somborskim školama

SONTA: Učenici i uposlenici Osnovne škole »Ivan Goran Kovačić« u Sonti 21. ožujka svečano su proslavili Dan škole. Priređena je bila svečana akademija, te održana brojna sportska natjecanja.
»Prema našim podacima, početak školstva u Sonti datira još od osamnaestog stoljeća. Školovanje se odvijalo na njemačkom i mađarskom jeziku, sve do konca I. svjetskog rata. U vrijeme između dva svjetska rata škola je imala i odjeljenja s nastavom na šokačkom jeziku što je vidljivo po diplomama iz toga razdoblja. Današnji naziv škola je dobila poslije II. svjetskog rata, a ovaj objekt izgrađen je ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća« - kaže o povijesti školstva u Sonti direktor OŠ »Ivan Goran Kovačić« dipl. biolog Zvonko Tadijan. 
U velikom broju vojvođanskih mjesta primjetno je opadanje broja žitelja, pa tako i učenika. Je li i u Sonti isti slučaj? 
Svakako. Broj učenika kontinuirano opada. Koncem šezdesetih godina imali smo oko 1.000 učenika, a danas ih je svega 400. Da nemamo priličan broj djece iz izbjegličke populacije stanje bi bilo još katastrofalnije. Među učenicima imamo oko 75 posto domicilnog sta-novništva, većinom Hrvata
Vi ste prvi direktor sonćanske osnovne škole koji je rođen i živi u Sonti. Kakva je situacija s nastavnim kadrom?
Po pitanju nastavnog kadra situacija je dosta povoljna. U posljednje dvije godine jedan broj nastavnika je umirovljen, a uposleni su mladi kadrovi, potekli iz ovoga mjesta. Jedini problem nam je nedostatak nastavnika matematike. Nadam se da ćemo riješiti i to, a moramo se zahvaliti i općinskim strukturama koji nam rješavaju još jedan problem kupovinom opreme za kabinet informatike.
Kakve je rezultate dalo anketiranje za odvijanje nastave na hrvatskom jeziku u Sonti?
»Anketa je slabo primljena, kao da se u startu na Sontu nije najozbiljnije računalo. Zahvaljujući tome, odziv za nastavu na hrvatskom jeziku bio je nezadovoljavajući. Za učenje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture izjasnilo se preko 100 roditelja. No, kako smo kasno dobili nastavni program, nemamo riješeno pitanje nastavnika, a manjka nam i neophodna tehnička pomoć. Realizacija će uslijediti tek u idućoj školskoj godini« - rekao je direktor Osnovne škole »Ivan Goran Kovačić« u Sonti Zvonko Tadijan.
Ivan Andrašić
 
SOMBOR: Nakon Subotice, Đurđina, Tavankuta i Male Bosne, sljedeće školske godine i u osnovnim školama u somborskoj općini trebalo bi biti formirano nekoliko odjeljenja prvih razreda na hrvatskom jeziku. O tome se razgovaralo na sastanku pros-vjetnih radnika hrvatske nacionalnosti održanom 20. ožujka u Hrvatskom domu u Somboru. 
Osim prosvjetnih radnika, predstavnika svećenstva i vjeroučitelja iz somborske općine, sastanku su pri-sustvovali i potpredsjednik Hrvatskog akademskog društva Dujo Runje i  načelnik Odeljenja za društvene delatnosti općine Subotica Grgo Fran-cišković, koji su domaćinima prenijeli svoja iskustva vezana za školovanje na hrvatskom jeziku u Subotici. Ravnatelj predškolske ustanove »Naša radost« u Subotici Jašo Šimić govorio je o problemima koji postoje u nastavi na hrvatskom jeziku u predškolskim ustanovama u Subotici i Tavankutu, a vlč. Josip Temunović  o potrebi boljeg informiranja roditelja o pravu njihove djece da pohađaju nastavu na materinskom jeziku. Programi postoje, udžbenici su osigurani, a ima i učitelja koji bi izvodili nastavu na hrvatskom jeziku. Najveći problem je neobaviještenost roditelja – zaključak je s ovog sastanka. »Zakonom o zaštiti sloboda i prava nacionalnih manjina, usvojenim u veljači prošle godine, Hrvatima u Vojvodini omogućeno je obrazovanje na materinskom jeziku. Zato i ovim putem pozivamo roditelje – građane hrvatske nacionalnosti, da svoju djecu upišu u odjelje-nja na hrvatskom jeziku« - rekli su somborski prosvjetni radnici.
 
Silvija Vilim
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika