Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

IRCI SLAVE O TOOLEA

Premda je u pozdravnom govoru nakon dodjele počasnog »Oscara« za životno djelo, bard kazališnih dasaka i filmskoga ekrana, legendarni glumac Peter O Toole, istaknuo da je »zahvalan Americi za svih pola stoljeća što mu je bila drugi dom«, njegovi su sunarodnjaci, u matičnoj mu (i rodnoj) Irskoj, do ranih popodnevnih sati  u ponedjeljak, 24. ožujka, pjesmom, igrom i obilnim količinama piva i whiskeya nazdravljali još jednomu glasovitom Ircu koji se proslavio u SAD, produžavajući tako veselo raspoloženje koje u Irskoj traje već tjedan dana, od blagdana najvećeg im sveca, Saint Patricka, koji ih je uveo u kršćanstvo, rimokatolicizam, prognao sve zmije s Otoka i naučio Kelte spravljati medovinu, pivo i, dakako, whiskey. Dobivanjem »Oscara« za životno djelo, O Toole se, barem djelomice, približio slavnome svecu.
 
 
USPJEH REDATELJA IZ TAVANKUTA
 
Na dvanaestim »Danima hrvatskog filma«, koji su završeni u nedjelju, 15. ožujka, redatelj Branko Ištvančić, rodom iz Tavakuta, koji živi i radi u Zagrebu, dobio je dvije nagrade. Njegov dokumentarni film »Bunarman« dobio je nagradu »Oktavijan« za najbolji dokumentarni film Hrvatskog društva filmskih kritičara te je osvojio nagradu za najbolju režiju. Ištvančić je prvi put dobio prestižnu nagradu »Oktavijan« prije pet godina za film »Plašitelji kormorana«. Protagonist nagrađenog filma Antun Gabajček – Nuno je među posljednjim praktičarima jednog izumirućeg zanata. On, naime, po narudžbi kopa bunare, ali ne strojevima, već isključivo koristi oruđe na mišićni pogon. Bunarman stijenke bunara obzidava ciglama, što omogućuje pouzdaniji i obilniji dotok vode, a prema mnogim svjedočenjima i samu vodu čini kvalitetnijom. Kako bi se sve to postiglo, potrebno je uložiti ogroman fizički napor, ali i imati razrađenu metodologiju, originalnu strategiju i mnoštvo domišljatih, vlastoručno izrađenih pomagala. I upravo je to učinilo Nunu dokumentaristički podatnim likom. Kako, dakle, krajnje tegoban način egzistencije može postati prepoznatljiv razlog za neponovljivo čudesno trajanje svakoga čovjeka, pokušava saznati ovaj dokumentarac – opisuje scenarist Davor Šišmanović.
 
 
PROLJETNA IZLOŽBA
 
Prošlog petka, 21. ožujka u Galeriji Gradske biblioteke u Subotici otvorena je Proljetna izložba, u čijoj su postavci izloženi tematski radovi nekoliko renomiranih umjetnika s ovih prostora. Nakon nesvakidašnjeg performansa »Frida Kahlo«, u čast velike slikarice, u izvođenju učenika likovne škole »Art-atelje« i srednje škole »Bogdan Šuput« iz Novog sada, posjetitelji su se mogli upoznati s djelima Roberta G. Tillya, Zvonka Sarića, Edite Kadirić, Laure Peić, Mileta Tasića, Nevene Grković i Bele Gyulaija.
 
 
UMRO IVO KUŠANIĆ
 
U  Beogradu je 22. ožujka preminuo glasoviti hrvatski karikaturist, Ivo Kušanić. Veliki crtač se rodio 1924. u Zagrebu, a proslavio se kao karikaturist »Ježa«, »Politike« i »Ilustrovane Politike«. Bio je dobitnik mnogih domaćih i inozemnih nagrada za doprinos karikaturi i humoru.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika