Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Dani Srijema« u Zagrebu

ZAGREB - Pod okriljem manifestacije »Dani Srijema« u župnoj dvorani Crkve svetog Križa na Sigetu kod Zagrebačkog velesajma održan je cjelovečernji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD »Matija Gubec« iz Rume. U prijatnoj atmosferi pred prepunom salom među posjetiteljima najviše je bilo upravo Rumljana, koji su u proteklih nesretnih 13 godina napustili Rumu i odselili se u Zagreb i druge dijelove Hrvatske, ali bilo je i onih koji su Rumu napustili i prije 20-30 godina. Cjelokupnu manifestaciju »Dani Srijema« organizirala je Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i trajala je 3 dana od 24.-27. listopada 2003. Velike zasluge za sjajnu i besprijekornu organizaciju ovog velikog događaja za sve Srijemce u Srijemu i izvan njega i za kulturnu promidžbu običaja i tradicije srijemskih Hrvata i Srijema uopće imaju predsjednik udruge Mato Jurić kao i Ante Plivelić i Martin Vuković, ali i mnogi, mnogi drugi, koji su na početku u ime domaćina i pozdravili sve prisutne u župnoj dvorani.
    Pozdravni govor održao je predsjednik HKPD »Matija Gubec« iz Rume Zlatko Kolarić kao i župnik Crkve svetog Križa na Sigetu gdje se koncert i održao. Vrijedne poklone gostima iz Rume u vidu jednog lijepog kompleta knjiga darivala je Matica hrvatska sa sjedištem u Zagrebu. Na koncertu su izvedena kako klasična djela tamburaške glazbe, od kojih je veliki dio skladao dirigent i umjetnički ravnatelj orkestra Josip Jurca, tako i djela starogradske i klasične glazbe Čajkovskog, Johana i Jozepha Straussa, Griega i drugih, a sve uz pratnju vokalnih solista Dušana Stupara i Marije Benčić. U stankama između skladbi govorene su anegdote iz knjiga nekoliko srijemskih autora. Veliku pozornost i pljesak publike doživjela je izvedba glazbe iz filma »Most na rijeci Kvaj« gdje je solista na malom bubnju bio Goran Blagojević, mada je cijeli koncert bio doista sjajno prihvaćen uz puno emocija i suza.
    Sutradan su Rumljani u nastavku svoga programa obišli Crkvu svete Marije Bistričke, kao i crkvu na otvorenom podignutu u čast posjeta Svetog oca pape Ivana Pavla Drugog i proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim, kao i križni put na koji dolaze hodočasnici iz cijele Hrvatske. Nakon toga je posjećena i Donja Stubica i spomenik Matiji Gupcu, kao i mjesto na kome je buknula čuvena Seljačka buna kao i Muzej Seljačke bune s izuzetno vrijednim eksponatima. Zadnjeg dana posjeta Rumljani su prošetali ulicama Zagreba gdje su obišli Kaptol, Crkvu svetog Marka, mjesto pogubljenja Matije Gupca, Crkvu svete Katarine, Kamenita vrata i druge znamenitosti. Nakon toga su gosti otputovali u Zaprešić, gdje je u okviru »Jelačićevih dana« vijenac na grob znamenitog hrvatskog bana položio predsjednik HKPD »Matija Gubec« iz Rume Zlatko Kolarić, poslije čega je priređen oproštajni ručak u Lovačkom domu Lovačkog društva Zaprešić, gdje je Rumljane posjetio i darivao ih svojim knjigama hrvatski pučki pjesnik rodom iz Novog Slankamena Ivan Bonus.

N. Jurca

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika