Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zabrinjava rječnik prošlih vremena

»U povodu smjene gospodina Milovana Mikovića s dužnosti v. d. direktora i glavnog i odgovornog urednika NIP »Subotičke novine« javnosti nisu predočeni razlozi njegove smjene s te funkcije, a što se ne može saznati niti iz saopćenja za javnost tog lista ni u broju od 31. listopada 2003. godine.
    Iz saopćenja proizlazi kako je o događaju naknadno informiran predsjednik Skupštine Općine Subotica, gospodin Géza Kučera, a Izdavački savjet o tome još nije ni raspravljao, iako je Skupština općine Subotica osnivač NIP »Subotičke novine«.
    Želimo upoznati javnost da je člankom 2. Statuta NIP »Subotičke novine« propisano sljedeće: ‘Skupština Općine Subotica osnivač je NIP Subotičke novine, tjednog lista Subotičke novine za informiranje građana Općine Subotica na srpskom i hrvatskom jeziku’, a isto tako da su Skupština Općine Subotica i NIP Subotičke novine sklopile 16. studenog 1999. godine ugovor o uređivanju međusobnih prava, obveza i odgovornosti, gdje je u članku 1. propisano da list služi za informiranje na srpskom i hrvatskom jeziku.
    U svezi s naprijed navedenim nije jasno kako je gospodin Milovan Miković smijenjen s dužnosti v. d. direktora, jer mu je istekao, kako se navodi, mandat od šest mjeseci i zašto je ponovno izabran za v. d. direktora i glavnog urednika, a nije raspisan natječaj za izbor direktora i glavnog urednika.
    Ono što je zabrinjavajuće, a to je izjava predsjednika Skupštine NIP Subotičke novine u obrazloženju prijedloga za smjenu gospodina Milovana Mikovića, da je kroatizirao i pokatoličio list Subotičke novine. Mislili smo, da rječnik kojim je govorio predsjednik Skupštine NIP Subotičke novine predstavlja prošlo vrijeme, imajući pri tome u vidu da je u međuvremenu donijet i Zakon o zaštiti nacionalnih manjina, ali očito smo pogriješili. Prije svega, od provođenja već citiranog članka 2. Statuta nije bilo ništa, jer se jednostavno rečeno u listu nije pisalo hrvatskim jezikom, osim ako je netko govorio hrvatskim jezikom, i bio citiran. Nijedan redakcijski tekst, ne računajući tu oglašavanje dosadašnjeg v. d. direktora i glavnog i odgovornog urednika, nije napisan na hrvatskom jeziku. Mislimo da to neće biti sporno. Dakle, nije proveden u život ni Statut ni ugovor. To znači da je predsjednik Skupštine govorio neistinu. O ovome će se svakako morati povesti računa od strane osnivača, jer osnivač mora voditi računa za koga i što plaća.
    Zabrinjavajuće je što se u pojedinim medijima, koje također financijski pomaže Skupština općine Subotica, smjena gospodina Milovana Mikovića slavi kao dan povratka lista Subotičke novine svim građanima Općine, pa se postavlja logično – pitanje čiji je to list bio do sada? Sigurni smo da je to list svih građana, a hoće li biti to i ubuduće, vidjet ćemo. U svakom slučaju, ako je zaključiti prema posljednjem broju lista, to neće biti.
    Zbog toga predlažemo da Skupština Općine Subotica ne prihvati odluku Skupštine NIP Subotičke novine o smjeni gospodina Milovana Mikovića i imenovanje v. d. direktora i glavnog i odgovornog urednika gospođe Dragice Pavlović, koja se u posljednjem broju lista protupravno već objavila kao v. d. glavne i odgovorne urednice, iako za to Skupština općine Subotica nije dala svoju suglasnost.«
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
Hrvatski narodni savez

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika