Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Objavljene konačne liste

U utorak je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ivica Crnić objavio konačne rezultate predlaganja lista za izbore za Hrvatski sabor.
    Ukupno je podneseno 405 prijedloga kandidacijskih lista, od kojih 363 stranačke i neovisne liste i 42 prijedloga kandidata za zastupnike nacionalnih manjina. Predloženo je ukupno 5.155 kandidata, od kojih su 25 posto žene. Na parlamentarnim izborima 2000. godine bilo je 4.006 kandidata. Prosječna dob kandidata je 46 godina. Za svako zastupničko mjesto natječe se po 30 kandidata. DIP mora u roku od 48 sati, najkasnije do 5. studenog u ponoć, prihvatiti i u svim dnevnim glasilima objaviti sve pravovaljano predložene liste za svaku izbornu jedinicu i kandidate za izbornu jedinicu u kojoj se biraju zastupnici nacionalnih manjina. Izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica, 6. studenoga.
    Izborna promidžba počinje s danom objave zbirnih lista izbornih jedinica i završava 24 sata prije dana održavanja izbora u petak, 21. studenoga, u ponoć, kada počinje izborna šutnja.
    Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati. Birališta će biti otvorena u nedjelju od 7 do 19 sati, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i dan prije.
    DIP će prve neslužbene rezultate izbora objaviti dva do tri sata nakon zatvaranja birališta.
    Hrvatski sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika. Sabor se mora sastati na konstituirajućoj sjednici u roku od 20 dana od objave službenih rezultata izbora, a oni će, kako je najavio predsjednik DIP-a Ivica Crnić, biti proglašeni kada proteknu žalbeni rokovi i kada u DIP pristigne izborni materijal i iz najudaljenijeg mjesta u svijetu.
    Hrvatska je podijeljena na 10 izbornih jedinica u kojima glasuju birači s prebivalištem u zemlji, a u 11. izbornoj jedinici hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Pripadnici nacionalnih manjina glasuju za osam zastupnika nacionalnih manjina u posebnoj, 12. izbornoj jedinci, koja obuhvaća cijelo područje Hrvatske. g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika