Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mickey Mouse

Danas već davne 1928. godine u velikom kinu »Colony« na Broadwayu (New York), 18. studenoga održana je svečana premijera dugometražnog zvučnog animiranog filma pod nazivom »Steamboat Willie« (Parobrod Willie).
    Osim što je zvučni zapis ovog crtića označio početak nove ere u animiranoj kinematografiji, film će ipak zauvijek biti upamćen po rođenju najpoznatijeg animiranog junaka svih vremena Mickeya Mousa.
Biografija: Mali crni animirani miš nastao je posve slučajno, jer je njegov idejni tvorac Walt Disney u prvo vrijeme forsirao jednog drugog svog junaka, Oswalda, sretnog zeca. Ali zbog problema s autorskim pravima, na koja su pravo polagali njegovi distributeri iz New Yorka, Disney je odustao od zekana. Na povratku kući u Los Angeles skicirao je tijekom puta malenog, pomalo štakorolikog miša, nazvavši ga prvotno, Mortimer. No, kako to često biva, njegovoj ženi Lillian ime se nije dopalo i ona je »predložila« jednostavnije ime – Mickey. Uslijedio je studijski rad na novom crtiću, ali je manje poznato, kako je koautor najpoznatijeg miša bio Disneyev glavni crtač Ub Iwerks čijom je rukom nacrtan prvi Mickey kojeg će svijet upoznati nakon njegova debija na filmu. U prvo vrijeme napravljena su dva nijema crtića s Mickeyem u glavnoj ulozi (»Plane Crazy« i »The Gallopin Gaucho«), koja su stopirana, te se veoma mudro dočekalo predstavljanje novog lika u punom koloritu zvučnih efekata. Film »Parobrod Willie« je nadmašio sva moguća očekivanja svog idejnog tvorca i velikana animiranog filma Walta Disneya. Dva tjedna je punio kino dvoranu s 1500 sjedala, što je u ono vrijeme bilo impresivan uspjeh budući da se radilo ipak o animiranom a ne igranom filmu. Uvjerivši se u čisti »bingo« koji mu je došao s Mickeyem, Disney je naknadno ozvučio pomenuta dva nijema filma i ponovno pobrao ogromni uspjeh. Mickey Mouse je postao nacionalni junak.
Mickeyeva druŽina: Golema popularnost koja je sljedila simpatičnog crnog miša, posve logično, natjerala je njegove tvorce da mu pridodaju društvo, koje uz nacionalnog heroja, nikako neće proći nezapaženo. Prvo mu je »nacrtana« ženska družica Minnie, pa pas Pluto (Pluton), prijatelj Goofy (Šiljo), prijateljica Clarabell Cow (Belka) i, na koncu, još jedan prijatelj, čiji će lik čak u pojedinim trenucima ugroziti slavu svog prethodnika, čuveni Donald Duck (Paško (Pajo) Patak). Interesantno je napomenuti, kako je sam Disney možda i više volio maleroznog i uvijek nesretnog patka, jer se s njime mogao šaliti do mile volje, dok je Mickey ipak predstavljao ozbiljni lik nacionalnog ponosa. Koliko je »posao« s Mickeyem bio unosan, i plodonosan najbolje oslikava podatak kako je do kraja 1930. godine snimljeno stotinjak crtaća s njim u naslovnoj ulozi.
Transformacija: U prvobitnoj verziji prije Drugog svjetskog rata u filmovima, koji su utrli put njegove slave, Mickey je bio mršav i koščat, te se doimao više poput štakora. Ali s godinama, baš kao i u stvarnom životu, animirani lik je dobijao punije obrise i u finalnoj verziji ostao znatno punačkiji i zaobljenijeg profila. Shodno »nacionalnoj« reputaciji lik je doživio promjene i u mentalnom sklopu svog karaktera, postavši ozbiljnim i posve »ispravnim« junakom.
Marketing: Lik Mickeya Mouse predstavlja jedno od najprofitabilnije iskorištenih lica u marketinškoj povijesti modernog doba. Svoje mjesto našao je na milijunima komercijalnih produkata poput satova, olovki, kišobrana, posteljine, garderobe i tko zna čega sve ne, što u konačnom saldu današnjice iznosi impozantnih 4,5 milijarde dolara. Imperija »Disney« unovčila je svaki Mickeyev pokret, a vrhunac svoje globalne moći dostigla je otvaranjem američkog, a potom i europskog dječjeg carstva, popularnog »Disneylanda«.
Sretan rođendan: Stara je mudrost da djeca u nama nikada posve ne odrastu, neovisno od godina koje nam život vremenom dodaje, a Mickey Mouse je najbolja potvrda onog iskrenog, nepatvorenog djetinjstva koje zauvijek ostaje trajati. Stoga, Mickey sretan ti 75. rođendan i uveseljavaj svu djecu svijeta još dugo, dugo…                                                                         g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika