Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova usluga Google-a

Popularni mrežni pretraživač Weba Google ponudio je korisnicima besplatnu alatku Google Deskbar, koja omogućava pretraživanje Interneta iz Windowsa bez pokretanja čitača. Pokretanjem ikonice Deskbara smještene na Windowsovoj paleti poslova korisnici pretražuju Web, a pomoću prečica na tastaturi mogu se pretraživati pojedini Googleovi odjeljci, kao na primjer, vijesti i slike, ili koristiti kalkulator, rječnik, odnosno posjetiti lokacija za mrežnu kupovinu Froogle. Deskbar radi pod Windowsom 98, Me, 2000 ili XP i verzijom Internet Explorera 5.5, ili novijom. Nova alatka može se preuzeti s adrese http: //toolbar. google. com/deskbar/.

Red Hat Linux više nije besplatan

Distributer Linuxa, kompanija Red Hat, prestaje razvijati besplatne aplikacije, i poziva korisnike da prijeđu na komercijalni operativni sustav Enterprise. Do kraja travnja 2004. godine bit će ukinuta podrška i nadogradnja Red Hat Linuxa za verzije 7.1, 8 i 9, ali će preuzimanje programa s Interneta i dalje biti moguće. Operativni sustav Enterprise pojavit će se u verziji AS namijenjenoj velikim kompanijama, verziji ES namijenjenoj manjim firmama i verziji WS za osobnu uporabu. Svaka od ovih verzija dostupna je u Basic, Premium i Standard izdanju. Verzija Basic WS koštat će 179 dolara, dok će kupci najskuplje verzije Premium AS morati izdvojiti 18.000 dolara. Verzija operativnog sustava, koju pod imenom Fedora Project razvijaju korisnici, bit će i dalje besplatna.

Vi­ru­so­lo­gi­ja

 Prema podacima više antivirusnih kompanija najzastupljeniji virus na listopadskoj top-listi bio je Bugebear. B. Bugbear je ponovio »uspjeh« iz rujna, kada je također zauzeo prvo mjesto na top-listama više antivirusnih kompanija. Varijanta virusa Bugbear. B odgovorna je za više od sedam posto zaraza u listopadu (pet posto u rujnu), a odmah za njom se na listi nalazi virus Gibe. C uočen u sedam posto slučajeva. Ostali virusi su bili mnogo manje zastupljeni. Stručnjaci za sigurnost uočavaju da mnogi korisnici računala još uvijek nisu instalirali sigurnosne zakrpe koje je objavio Microsoft, sudeći po tome da se osam od deset prvoplasiranih virusa s liste širi koristeći propuste u Microsoftovim programima. Jedina dva virusa, na čije širenje ne utječe instalacija sigurnosne zakrpe su četvrtoplasirani Parite. B i desetoplasirani Enerkaz.
korisni Lin­ko­vi

4 Sport Net
http: //www. sportnet. hr
Hrvatski sportski internet dnevnik – vijesti, intervjui, slike, audio, video, rezultati, izvještaji, kolumne, članci…

4Izbori za zastupnike u
Hrvatski sabor 2003.
http: //www. izbori. hr/
Na ovim stranicama moći ćete pročitati važne informacije za pripremu i provođenje izbora za Hrvatski sabor, koji će se održati 23. studenog 2003.

4GONG
http: //www. gong. hr
GONG je nestranačka, nevladina organizacija utemeljena 1997. radi poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima. GONG provodi nestranačko nadgledanje izbornog procesa, vrši edukaciju građana o njihovim pravima i dužnostima, potiče obostranu komunikaciju građana i njihovih izabranih predstavnika, zalaže se za transparentost rada svih javnih službi, provodi kampanje javnog zagovaranja, te potiče i pomaže samoorganiziranje građana.

4Web stranice posvećene izborima
http: //www. izbori-hr. info/
Na ovim web stranicama možete pronaći sve informacije vezane uz izbore u Republici Hrvatskoj. Ovdje se nalaze zakoni, najave izbora, rezultati izbora od 1990. do danas.
 Bojan Todorov, YUFCC

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika