Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zdra­ve na­vi­ke, dug život

Sa svakim desetljećem prosječna životna dob stanovništva raste, no nije dovoljno samo produženje životnog vijeka. Vrlo su bitni i činitelji koji poboljšavaju kvalitetu života i podižu je na sasvim novu razinu.
   Dvije vrlo važne komponente zdravog života svakako su pravilna prehrana i redovita tjelovježba, a u svakom desetljeću života u vezi toga možemo učiniti mnogo.

DVADESETE: U ovom periodu života najčešće se čini da problema još nema, iako je upravo tada najvažnije steći zdrave navike, kako bi kasnije problema bilo što manje. Razvoj organizma još nije u potpunosti završen, a u ranim dvadesetima odvija se i rast kostiju u širinu, pogotovo kod muškaraca, stoga je važno prehranom unositi dovoljno kalorija, vitamina i minerala, naročito kalcija. Bilo bi dobro izbjeći loše prehrambene navike, kao što su fast food i gazirana pića, koji imaju mnogo kalorija, ali minimalnu energetsku vrijednost. Redovitom tjelovježbom utječe se na razvoj mišićne mase i kondicije, što će u kasnijoj dobi usporiti njihovo opadanje, a ovaj period je i najbolji za aktivno bavljenje sportom. I na kožu je potrebno misliti na vrijeme – pravilna zaštita od UV zračenja duže će je održati mladom.

TRIDESETE: Počeci karijere najčešće su i počeci izlaganja stresu. Loše prehrambene navike, nedovoljno sna, puše-nje, alkohol i kava u većim količinama smanjuju obrambene sposobnosti organiz-ma. U ovom je periodu potrebno naći način za opuštanje, pravilan odmor i dovoljno sna. Opuštajući ples, meditacija, yoga ili Tai Chi vrlo su korisne tehnike za održavanje organizma u formi, ali i uklanjanje napetosti i stresa, iako su, u ovom periodu života, odlična rekreacija i fitness ili aerobik.
 Kod žena se PMS javlja obično između 30. i 35. godine života, a s njim i neugodni simptomi poput glavobolja, bolova u donjem dijelu trbuha i leđa, razdražljivosti i dr. Za ublažavanje ovih simptoma preporuča se ograničiti unos soli, te povećati unos vitamina B6 (zeleno povrće, soja, krumpir), vitamina A (mrkva, češnjak, luk, agrumi), magnezija i kalcija. Općenito, u ovom periodu se i muškarcima i ženama preporuča povećati unos željeza (leća i špinat), a smanjiti količinu masnoća u prehrani.

ČETRDESETE:  U ovom razdoblju života organizam obično postaje sklon nakupljanju suvišnih kilograma, pa bi posebnu pozornost trebalo posvetiti prehrani i odgovarajućoj količini tjelovježbe. Idealno bi bilo posavjetovati se s nutricionistom koji će vam napisati potpuno individualni program prehrane, ovisno o stanju organizma i potrebama. Kalcij bi, u svakom slučaju, trebao postati važna komponenta u prehrani (proizvodi od obranog mlijeka), a dobro je u svakodnevni jelovnik uvrstiti i dvije porcije voća i povrća, integralne žitarice, nerafinirano maslinovo ulje, te omega-3 masne kiseline (plava riba). Od tjelesnih aktivnosti preporučuju se one lagane, na svježem zraku: hodanje, planinarenje, vožnja biciklom, ili pak one navedene u prethodnom poglavlju.

PEDESETE I NAKON NJIH: U pedesetim godinama života ženama se preporučuje odlazak na denziometriju (mjerenje gustoće koštane mase), a osim unosa kalcija, preporučuje se i 15 minuta dnevno izlaganja suncu, uz zaštitni faktor. Unos kalorija trebalo bi neznatno smanjiti, jer su i potrebe organizma smanjene, a smanjenje količine estrogena u tijelu žena izaziva povećanje LDL kolesterola u krvi, pa se preporučuje izbjegavati zasićene masnoće, pogotovo one životinjskog porijekla. Korisne i zdrave masnoće neophodne za organizam nalaze se, osim maslinovog ulja i morskih plodova, i u koštunjavim plodovima (lješnjaci, orasi, bademi, indijski oraščić) i sjemenkama. Oba spola bi trebala redovito kontrolirati krvni tlak, kolesterol i razinu šećera u krvi, te tjelesnu težinu. U prehranu uvrstite zdrave i hranjive namirnice, izvore vitamina i minerala, s malom količinom kalorija (voće, povrće, mliječni proizvodi, riba, riža). Ukoliko ranije niste prakticirali nikakve tjelesne aktivnosti, ovo je odlično vrijeme za šetnju na svježem zraku, a preporučuje se i stretching (istezanje) ili yoga, zbog blagog pristupa aktivnosti.
Bojana Muačević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika