Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prijedlog tjedna

Toni Fabijančić
CROATIA, Travels in Undiscovered Country
(Edmonton, 2003.)

Pustolovno putovanje Hrvatskom, nepoznatom zemljom svojih predaka, opisao je profesor književnosti Toni Fabijančić (Toni Fabijancic), predavač na kanadskom Sir Wilfred Grenfell Collegeu koji pripada Memorial Universityju iz Newfoundlanda. Toni Fabijančić turističko je putovanje svoje i svoje obitelji u Hrvatsku uobličio u dojmljivi rukopis.
    Fabijančić je sin hrvatskog useljenika koji je u Kanadu došao 1964. godine. Rođen je u Edmontonu i nakon redovitog školovanja sketao je doktorat iz engleskog jezika i literature na University of New Brunswick, pa je sada predavač na Memorial University of Newfoundland s Sir Wilfred Grenfell College u Corner Brooku.
    Profesor Fabijančić je objavio niz eseja, priča i fotografija u čitanim kanadskim i američkim novinama i časopisima poput »The Globe and Maila«, ili »Mosaic and The Antigonish Reviewa«. Pisan s ganućem i ljubopitljivošću »Hrvatska: Putovanja po neotkrivenom kraju« duhovit je i učeni putopis koji nas vodi u srce očaravajuće europske zemlje, pišu kritičari o Fabijančićevoj knjizi. U Hrvatskoj postoji malo poznati svijet sela: težaka, pastira, ribara… Taj ruralni svijet pomalo izumire i lagano se preplavljuje stvarnošću suvremene europske države. Fabijančićevo putovanje u Hrvatsku put je vlastitome neotkrivenom kraju, pa se može reći kako je njegova hrvatska korjenika bila nadahnuće za dobro pustolovno štivo. Autor je govoreći naški, no s očima stranca, proputovao stari kraj svoga oca. Pretražio je skrivene kutke hrvatske zemlje kako bi čuo i zabilježio životne priče seljaka. Nadahnut prizorima sa seljačkim likovima, autor ispisuje osobni pogled u zamršeni svijet karaktera i identiteta ruralnoga kraja. Kraj crkve u Pagu, pisac je doživio neobično nadahnuće-svojevrsni »trenutak vječnosti«, koji je zapravo duhovni nagovještaj njegove smrtnosti. Koristeći novopronađenu snagu, snagu svoje korjenike, izvorište svoje obiteljske loze, autor je proputovao cijelu Hrvatsku, te je sam istraživao bogatstvo njezine regionalne raznolikosti.
    Toni Fabijančić je, uočivši regionalnu raznovrsnost Hrvatske, iskoristio priliku paralelno komentirati složenu povijest tog duboko ukorijenjenoga europskoga kulturnoga prostora. Istančanim stilom, autor s lakoćom približava čitatelju Jadransko more za ljetnih vrućina, miris prašine, šarolikost bogatih mediteranskih vrtova, te uobičajeni ritual smokovače na otvorenim terasama.
    Čitajući putopis najčešće se susrećemo s zanimljivo predstavljenim seoskim ženama i muškarcima, koji, uz svoju gostoljubivost, s došljacima otvoreno dijele gledišta o našim ljudima u novoj samostalnoj Hrvatskoj. Knjiga se može naručiti od The University Of Alberta Press iz Edmontona, koji je i nakladnik iste.
Vesna Kukavica

CD Ansambl Ravnica
ŠtA je ostalo
(CD, Digital Audio Subotica, 2003.)

Tamburaški orkestar Ravnica, pojačan harmonikom, što nikako nije i jedina neuobičajenost i originalnost njihove glazbe i rada, nedavno je objavio svoj prvi nosač zvuka, CD s 11 skladbi, koje su mahom djela autorskog rada Nikole i Stipana Jaramazovića, te aranžerskog umijeća svih članova ansambla, ponajviše kreatorskog rada harmonikaša Branka Ivankovića Radakovića (o radu i povijesti ansambla više riječi na stranicama zabave u razgovoru s basistom orkestra Miroslavom Kujundžićem). Ansambl »Ravnica« djeluje u sastavu koji je i snimio debi album, CD »Što je ostalo«: spomenuti basist Miroslav Kujundžić, kontraš Marinko Ivanković Radaković, spomenuti harmonikaš i skladatelj Branko Ivanković Radaković, Mario Tikvicki na basprimu i čelu, Nikola Jaramazović (kao gost u svim numerama) kao prvi basprimaš, te primaš i pjevač Josip Francišković. Od spomenutih jedanaest skladbi s CD-a, autoru ovih redaka iznimno se dopadaju »Vina još vina« (I. Bale i D. Isakova), te naslovna, »Što je ostalo« (Nikole i Stipana Jaramazovića«, dok je briljantna »Neven kolo« zbilja istinski biser par exellance i priča (pjesma) za sebe.
R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika