Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pr­vi ro­man Ede Po­po­vi}a
Jedan od najistaknutijih hrvatskih spisatelja mlađe srednje generacije (tik uz Ferića, Tomića i Jergovića), publicist i žurnalist Edo Popović, početkom je tjedna objavio svoj prvi roman naslovljen »Izlaz Zagreb jug«. Knjigu je tiskao renomirani zagrebački nakladnik »Meander«, a Popović najavljuje izlazak svog drugog romana »Tango« za sredinu naredne godine. Ovaj književnik, donedavno najviše znan po svojim kratkim pričama, planira promotivna čitanja u Zagrebu, Puli, Rijeci i Bjelovaru, a skupa s kolegom Gordanom Nuhanovićem i mini-turneju po Istočnoj Slavoniji, preciznije Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima.

Mas­si­mo Sa­vi} i Ma­ti­ja De­di}
u Be­o­gra­du
Na ovogodišnjim Danima Jazza koji se održavaju u Beogradu, a na kojima je uvjerljivo najveća zvijezda američki klavijaturist, skladatelj i aranžer austrijskog podrijetla, Joe Zawinull, negdašnji pijanist kvinteta braće Adderley (»Mercy, Mercy, Mercy«, »Preacher Man«) i leader glasovite fuzijske jazz-rock skupine »Weather Report, nastupit će i dvije hrvatske glazbene vedete: pjevač, gitarist, skladatelj i tekstopisac Massimo Savić, te sjajni jazz pijanist, Matija Dedić, sin Gabi Novak i Arsena Dedića.


Iz­lo`ba Ce­ci­li­je Mi­lan­ko­vi} u Su­bo­ti­ci
Također danas, u 17 sati, Likovni odjel Matice Hrvatske Subotica u Subotici organizira samostalnu likovnu izložbu djela pok. Cecilije Milanković. Cecilija Milanković bila je i prva predsjednica ovoga odjela. Izložba će biti otvorena u subotičkoj Gradskoj biblioteci, od 21. studenog do 1. prosinca.

Dru­gi Da­ni Ba­lin­ta Vuj­ko­va
U Subotici će se 27. i 28. studenog u organizaciji Hrvatske čitaonice-Subotica održati drugi po redu Dani Balinta Vujkova, naslovljeni Dani hrvatske knjige i riječi. Program se održava uz potporu Skupštine općine Subotica, Pokrajinskog tajništva za kulturu i obrazovanje, Pokrajinskog tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine, te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Enes Ki{evi} u Mu­zi~koj {ko­li
Danas će u subotičkoj Muzičkoj školi književnu večer prirediti glasoviti hrvatski pjesnik Enes Kišević, široj javnosti s prostora ex-Jugoslavije znan i kao suradnik dubrovačkog kantautora i trubadura, Ibrice Jusića, te po filmskoj ulozi u kultnom filmu »Štefica Cvek u raljama života«. Susret s pjesnikom upriličila je i organizirala Hrvatska čitaonica i subotička Muzička škola. Neposredan povod za ovu večer poezije je predstavljanje nove zbirke pjesama Enesa Kiševića »Svjetlost je tvoja sjena«. Voditeljica večeri biti će Jadranka Gros iz Beča, a u glazbenom dijelu programa nastupiti će pijanist Daniel Gros (Beč), njegov kolega Darko Varga (glasovir), te sopranistica Pamela Kiš uz klavirsku pratnju Judit Papilion. Početak je programa najavljen za 19 sati.

Laj~o Voj­ni} Ze­li} iz­la`e u ve­sti­bi­lu
Grad­ske ku}e
U utorak, 25. studenog u vestibilu Gradske kuće u Subotici u 18 sati otvara se izložba slika Lajče Vojnić Zelića, slikara amatera. Organizator ove izložbe je likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice. Izložba će biti postavljena do 1. prosinca i moći će se pogledati svakoga dana od 10 do 12, odnosno od 16 do 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika