Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Al­bin bir­cuz« iz­ve­den i u Pečuhu

Nekada je u više hrvatskih kulturno-umjetničkih društava u Vojvodini, uz uglavnom najbrojnije folklorne, živio i poneki dramski odjel koji je kroz amaterske predstave govorio o životu ovdašnjih Hrvata. Radilo se u Srijemu i Bačkoj, no u posljednje vrijeme jedina aktivna i uspješna skupina je u Somboru. Članovi Dramskog odjela Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« pod ravnanjem Marije Šeremešić odigrali su u posljednjih nekoliko godina više predstava, a od većih se mogu izdvojiti »Meldovanje«, »Moje tvoje« i »Albin bircuz«.
    Predstavom pokojnog subotičkog glumca Ivice Jakočevića »Albin bircuz« mladi glumački ansambl je poslije nekoliko predstava odigranih na sjeveru Bačke i uspješnog sudjelovanja na IX. Danima hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu (Hrvatska), prošloga petka gostovao u Hrvatskom kazalištu u Pečuhu (Mađarska).
    Ponovno su mladi amateri pokazali zavidnu kvalitetu izvedbe svojih uloga i tako ostavili dobar dojam, nagrađivan burnim pljeskom. Ispred Hrvatskog kazališta u Pečuhu gostima se na odigranoj predstavi i gostovanju zahvalio glumac Ivan Grišnik, a sa Somborcima su se poslije predstave na zajedničkoj večeri družila i dva člana HKUD »Vladimir Nazor«, potpredsjednik Skupštine grada Zagreba Vladimir Velnić i generalni konzul RH u Pečuhu mr. Ivan Bandić, te ispred SO Sombor potpredsjednica Marta Horvat Odri i vijećnik Karlo Logo. Domaćinima se na gostoprimstvu zahvalio predsjednik HKUD »Vladimir Nazor« Šima Raič, te je pozvao Hrvatsko kazalište iz Pečuha na uzvratno gostovanje.
    Redateljica Marija Šeremešić je opet potvrdila kako njezin rad s mladim Somborcima daje vidne i vrlo zapažene rezultate, te je najavom nove predstave potvrdila jedan kontinuitet dramskog života u ovom hrvatskom društvu.
    Naime, već u siječnju može se očekivati nova premijera komada »Kolaž mladoženje«, a do tada, u okviru proslave obljetnice HKUD »Vladimir Nazor«, bit će 5. i 6. prosinca organizirana svečana akademija na kojoj će nastupiti pjevačke skupine, bit će predstavljen CD i knjiga o Hrvatskom domu u Somboru, promocija knjige »Dukat ravnice« autorice Antonije Čote i Marije Šeremešić o kojima će govoriti dr. Slaven Bačić i Lazar Merković, te će drugi dan proslave biti u znaku cjelovečernjeg koncerta na kojemu će se predstaviti svi odjeli HKUD »Vladimir Nazor«.
Dušica Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika