Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pred zakonom DZHK još postoji

Iako na političkoj sceni Srbije djeluju dvije političke stranke s hrvatskim predznakom, u očima zakona ih ipak ima tri. Demokratska zajednica Hrvata na Kosovu, koja se u registru Ministarstva za državnu upravu vodi pod registarskim listom br. 60, upisana je još 18. prosinca 1990. godine sa sjedištem u Janjevu, Dubrovačka 40.
    Osoba ovlaštena za zastupanje i predstavljanje Hrvata na Kosovu Roko Tomkić nepoznat je najvećem dijelu javnosti. Ratne godine zasigurno su mnogo učinile da aktivnosti ove stranke ne dođu do izražaja, a kada se situacija još pogoršala, mnogi su Janjevci potražili sreću u matičnoj zemlji. Sada je Roko Tomkić predsjednik Udruge »Novo Janjevo« u Kistanjima.
    Prošle godine dao je intervju za »Slobodnu Dalmaciju« koja piše o Kistanju kao o neuspjelom projektu etničkog inženjeringa: »Što narod kaže, operacija uspjela, pacijent umro. A pacijentu je ime suživot«.
NEZAPOSLENOST: U cijeloj je općini zaposleno oko 20 ljudi, od toga šest u općini. Mladi i stari besposličare po cijeli dan, doznajemo iz objavljenog teksta. Prije rata u 14 mjesta u Općini Kistanje bilo je oko 8.000 tisuća stanovnika, 98 posto Srba i šezdesetak Hrvata. Nakon Oluje Kistanje i okolna sela su spaljena, a 1997. voljom tzv. humanog preseljenja u napušteno mjesto doseljavaju se prve obitelji Janjevaca. Danas u cijeloj općini živi oko 3500 stanovnika, od toga 1400 Hrvata i 2100 Srba. Načelnik općine Marko Kardum je iz SDP-a, a na vlasti je neformalna koalicija HDZ-a i SDP-a. Najviše glasova osvojio je Stanimirovićev SDSS, ali osim svoja tri vijećnika, nemaju ni jednu izvršnu funkciju. Postavili su se ucjenjivački, kaže Kardum, tražeći mjesto načelnika i predsjednika Vijeća. Kako to nije išlo, SDP i HDZ su međusobno podijelili funkcije, a jedno mjesto u Poglavarstvu ostavili su SDSS-u. Kardum je, kažu, u kampanju krenuo sloganom »Samo da ne bude HDZ« i tako privukao više od 500 srpskih birača. Kasnije se okrenuo HDZ-u, što je među Srbima doživljeno kao izdaja i primjer koruptivne politike.
PROBLEMI: Problemi su se počeli izražavati povratkom Srba, kada su i ciljevi umivene kroatizacije dobili obrise etničkog čišćenja. Sada se Janjevci protive povratku Srba u Kistanje, Srbi su protiv naseljavanja Janjevaca. Roko Tomkić kaže da nikome ne pada na pamet da se vrati u Janjevo i dodaje kako je to tamo zavičaj, a ovo je domovina.
    »Mi smo u Janjevu naučili živjeti i sa Srbima, Romima i Albancima. Nama to ne smeta«, kaže predsjednik »Novog Janjeva«. Incidenata, međutim, i dalje ima, ali se o tome ne govori – piše Slobodna Dalmacija.
    U Kistanju su dosad obnovljene četiri srpske kuće. Najveće aktivnosti u mjestu su na gradilištu nove katoličke Crkve sv. Nikole. Navodno će toranj na ulazu imati 40 metara, proporcionalno veličini same građevine.
    Na kraju Kistanja sto dvadeset neožbukanih kuća u Novom naselju. Dvadeset ih je podiglo Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj, a 100 hrvatska Vlada, no, za Janjevce se mora graditi još 70 novih kuća.
Ni to ne garantira da problema neće biti, jer posla i dalje nema. Janjevci se nastavljaju boriti za preživljavanje.
N. Perušić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika