Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

GRO­MO­BRAN
Imamo policiju u koju građani sve više vjeruju, što je bio moj glavni cilj i imamo nepopularnog političara na čelu tog ministarstva, koji je prihvatio ulogu gromobrana i da sve to što je negativno ide na njega kako bi policija mogla raditi svoj posao i biti daleko od tih afera i političkih obračuna. Sretan sam što je tako, jer bi bilo loše da je obrnuto, da imamo popularnog ministra, demagoga, a nepopularnu policiju. Jer, bilo je najlakše biti najpopularniji u ovoj zemlji. Dušan Mihajlović, ministar unutarnjih poslova RS, »NIN«, 27. studenoga 2003.

 

PO­GLED IZ­NU­TRA
Filmašima je svojedobno bilo zanimljivo vidjeti kako je to biti John Malkovich, pa su u tu svrhu zavirili čovjeku u glavu. U Hrvatskoj želje su posve drukčije, u glavnim ulogama nisu glumci već političari, pa bi svaki Hrvat više nego išta želio ovih dana ‘biti Zlatko Tomčić’. Jer samo bi pogled iznutra možda dao odgovor na pitanja par exellance; s kim će HSS u koaliciju, koga će HSS podržati i tko će u novu vladu. Siniša Pavić, »Slobodna Dalmacija«, 30. studenoga 2003.

 

UPO­ZO­RE­NJE
To je (SRS) svakako stranka opasnih namjera i meni je drago što oni te svoje opasne namjere vrlo javno i eksplicitno ističu. Nadam se da će to na neki način trgnuti birače da svoj glas ne daju za tu stranku na parlamentarnim izborima. Zagorka Golubović, suradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, »Radio Slobodna Europa«, 27. studenoga 2003.

 

IS­KO­RI­STI­TI PRI­LI­KU
Predstavnici Srba će podržati HDZ u Saboru, ukoliko nova vlada ne bude išla udesno, već k lijevom centru. Gospodin Sanader ima priliku formirati vladu koja će napraviti značajne korake u reformi Hrvatske, i omogućiti povratak izbjeglica, stanarskog prava Srbima i ostvarivanje manjinskih prava. Ukoliko to ne uradi, produžit će samo nestabilnost unutar hrvatskog političkog života. Potrebna je hrabrost, potreban je kompromis i mi mu to predlažemo. U poziciji smo da mu možemo to predložiti. Sasvim je sigurno da u vladi nećemo funkcionirati kao ukras na bilo koji način. Želimo imati aktivno sudjelovanje, koje će biti od interesa za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Srpska zajednica po prvi put od 1991, godine ima mogućnost vratiti se na velika vrata u hrvatski politički život. I mi tu priliku, i kao stranka i kao zastupnici, ne smijemo propustiti. I to upravo sada nastojimo učiniti. Milorad Pupovac, novoizabrani zastupnik SDSS-a u Hrvatskome saboru, Radio B92, 27. studenoga 2003.

 

TR@NI­CA
Vojvodina je podijeljena za i protiv autonomije, i izbori će dati odgovor na pitanje što Vojvođani žele. Ako ne budu htjeli autonomiju, onda nek je ne bude, ali se ta odluka mora artikulirati demokratskim putem, a ne palanačkom kavanskom retorikom. Dakle, prihvatam mogućnost da sljedeći saziv Skupštine Vojvodine može imati drugačiji odnos prema odlukama o simbolima APV, ali se te odluke ne mogu mijenjati nikako drugačije nego promjenom vlasti u Pokrajini. Sve drugo predstavlja jednu opću pijacu raz-noraznih ponuda, kao što je bila ona iz DS-a da Vlada Srbije može raspustiti pokrajinsku Skuštinu. Žalosno je, međutim, što tri godine poslije Miloševića imamo tako histeričnu i neartikuliranu političku scenu. Aleksandar Kravić, potpredsjednik Skupštine AP Vojvodine, 2. prosinca 2003.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika