Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sva­ki je glas dra­go­cjen

Na predizbornom skupu održanom 20. prosinca, dvije hrvatske stranke, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Hrvatski narodni savez predstavili su Tavankućanima programsku orijentaciju koalicije »Zajedno za toleranciju« i kandidate hrvatske zajednice koji su na listi ove koalicije. Na skupu su govorili v. d. predsjednika DSHV-a i kandidat na listi Petar Kuntić, Franjo Vujkov, predsjednik HNS-a, Josip Gabrić, dopredsjednik DSHV-a, Dujo Runje, dopredsjednik HNS-a i kandidat na listi, Jenő Maglai predsjednik subotičke podružnice Saveza vojvođanskih Mađara i Stipan Stipić, zastupnik u parlamentu AP Vojvodine iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine.
    U programu su sudjelovali i plesači HKPD »Matija Gubec« uz pratnju 12 tamburaša Stipana Jaramazovića, kako bi glasači lakše zapamtili za koju listu treba dati glas, kako je rekao Nikola Perušić, voditelj programa.
JEDINA OPCIJA: Josip Gabrić je žiteljima Tavankuta poručio da iako Republika Srbija ima veliki postotak građana pripadnika nacionalnih manjina, zastupnici u parlamentu nisu bili u stanju donijeti takav zakon koji bi garantirao da manjine izravno uđu u parlament. Neobično je važno u ovom trenutku, rekao je Gabrić, ako se hoćemo održati, zauzeti svoje mjesto u republičkom parlamentu a ne prepustiti da drugi odlučuju umjesto nas. »Osam pomoćnika ministara dobila je srpska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj a mi ne možemo imati niti jedno osigurano mjesto u parlamentu. Ako ova koalicija pređe cenzus sigurno dobijamo jednog zastupnika, zato iziđimo na izbore i glasujmo za koaliciju Zajedno za toleranciju, za našeg predstavnika u republičkom parlamentu«.
    Franjo Vujkov, je rekao kako ćemo ove izbore zapamtiti po tome da smo bili zaboravljeni od strane većinskog naroda, i da su prava nacionalnih manjina bila ugrožena. Bojkot izbora, međutim, ne vodi ničemu, rekao je Vujkov, i mi moramo izići i pokazati da postojimo, pokazati to sebi i drugima, a to ćemo postići ukoliko budemo imali svog predstavnika u republičkom parlamentu. »Svi obećavaju kule i gradove sada, ‘od sutra bolje’ obećavaju oni koji su do jučer bili na vlasti, pa zašto onda to nisu i uradili. Labus je rekao da na njihovoj listi imaju i predstavnike nacionalnih manjina, ali mi znamo kakvi su to predstavnici, poput onih koji su bili posljednjih trinaest godina u vladajućim partijama. Jedina opcija za nas je ona koju nudi koalicija Zajedno za toleranciju. Postoji samo jedna lista – to je lista broj 12« poručio je Vujkov.
USTAVOTVORNI PARLAMENT: Jenő Maglai, je istakao veliki značaj sljedećeg saziva republičkog parlamenta jer će taj parlament biti ustavotvoran a u novom Ustavu će se određivati osnovna ljudska prava pa tako i manjinska prava. »Ako naši predstavnici ne budu u parlamentu prava će biti samo onolika koliko je nuždno i ništa više. Velike partije sa sjedištem u Beogradu nisu smogle snage promijeniti izborni zakon, a kad su izbori raspisani nisu smogli snage niti stupiti u koaliciju sa strankama nacionalnih manjina. Zato glasujte za svoje ljude a ne za one partije sa sjedištem u Beogradu koje sebe nazivaju demokratskim a ništa nisu učinili za prava manjina. Jedini pravi glas je glas za koaliciju koja predstavlja savez autohtonih stranaka nacionalnih manjina jer će one jedine na pravi način zastupati naše interese. Svaka od tih stranaka ponaosob ne može ući u parlament zbog previsokog cenzusa samo zajedno to možemo postići, poručio je Máglái.
    Stipan Stipić, je poručio: »Naše najjače oružje je sada olovka, a bojkot ničemu ne koristi. Ova koalicija nije zbrda-zdola nastala već je ona nasljednica koalicije demokratskih partija iz 1997. godine. Neki naši koalicijski partneri su na putu k demokraciji zalutali, ali mi ipak trebamo izići na izbore i zaokružiti redni broj 12.«
    »Oni koji su sijali rat, kaos i inflaciju obećavaju nam sada boljitak i zaposlenje«, rekao je Dujo Runje. »Njih ne treba niti imenovati, a mi ćemo u koaliciji Zajedno za toleranciju uspjeti ostvariti ono što nam zakon nije omogućio. Cenzus ćemo ostvariti jer to hoćemo i možemo. Nitko nas ne može bolje zastupati nego mi sami jer najbolje znamo što nam treba.«
ZAJEDNO U ISTOM SMJERU: Petar Kuntić, koji će ukoliko koalicija pređe cenzus od pet posto zastupati interese Hrvata u Srbiji, je rekao da kad smo prije tri i pol godine izlazili na izbore i glasovali, mislili smo da će biti bolje, da će se barem izborni zakon promijeniti i da će doći vrijeme kad ćemo birati svoje ljude kao što Srbi u Hrvatskoj biraju svoje zastupnike. To se međutim nije dogodilo. »Predsjednik SVM-a József Kasza ponudio nam je da uđemo u koaliciju u kojoj i mi Hrvati sigurno dobivamo jednog zastupnika, ukoliko se pređe cenzus. Obje hrvatske stranke zajedno sada rade u istom smjeru, vrlo brzo smo sakupili 1200 potpisa što dokazuje da se i Hrvati žele uključiti u politički život i proces demokratizacije zemlje. Ne bi trebalo upasti u zabludu i povjerovati velikim strankama koje su rekle ‘imate vi svoja nacionalna vijeća’. Treba znati da bez političke podrške vijeća ne mogu dobro funkcionirati. Zato vas molim da se ne odreknete svoje stranke i svog naroda. Broj 12 je naš broj« poručio je Kuntić i pozvao birače da iziđu na izbore, i da potaknu i svoje susjede i članove obitelji da  daju svoj glas za hrvatske stranke koje se nalaze u kolaiciji Zajedno za toleranciju.g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika