Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi kabinet s manje ministarstava

Mandatar nove hrvatske vlade Ivo Sanader predstavio je 21. prosinca javnosti vladu s kojom će izići pred Hrvatski sabor i zatražiti od njega da joj iskaže povjerenje – potvrđujući najave da će nova hrvatska vlada imati manje ministarstava od sadašnje, odnosno njih 14.
    Istaknuo je da će u ministarstvima njegove Vlade biti mjesta i za one koji su se u aktualnoj vladi potvrdili kao sposobni stručnjaci.
    Saboru će biti predloženo da za ministra financija potvrdi Ivana Šukera, za ministra obrane Berislava Rončevića, za ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, za ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića. Ministarstvo pravosuđa vodila bi Vesna Škare Ožbolt iz DC-a, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, a Ministarstvo mora, prometa, razvitka i turizma Božidar Kalmeta. Prvi čovjek Ministarstva poljoprivrede bio bi Petar Čobanković, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva vodila bi Marina Matulović-Dropulić. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi vodio bi Andrija Hebrang koji bi ujedno bio i potpredsjednik u Sanaderovoj vladi. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti vodila bi Jadranka Kosor koja bi obnašala i dužnost potpredsjednice hrvatske vlade. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa vodio bi Dragan Primorac (nestranački), Boži Biškupiću pripalo bi Ministarstvo kulture a Kolindi Grabar-Kitarović Ministarstvo europskih integracija. Predsjednik HDZ-a novinarima je rekao i da će Vladimir Šeks biti predsjednik Hrvatskog sabora, a kao potpredsjednike iz svoje kvote HDZ predlaže Luku Bebića i Darka Milinovića.
    Mandatar nove hrvatske vlade Ivo Sanader najavio je da će prva sjednica njegove vlade biti najvjerojatnije 5. siječnja iduće godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika