Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Da­nas vam se ro­dio Spa­si­telj« (lk 2,11)

Ništa drugo ne želimo činiti u ovom slavlju nego ovo: u stavu i poimanju djeteta jedni s drugima slovkati staru i već tako često slušanu poruku Božića: osvojiti riječ po riječ rečenicu: »Danas vam se rodio Spasitelj!«
    Danas! – Ovdje ne slavimo jednostavno neki daleki događaj iz dana cara Augusta, slavimo događaj koji određuje sva vremena, prošlost isto tako kao i sadašnjost, a budućnost isto tako kao i prošlost. Bog nam u Isusu Kristu postaje opipljiv. za svako vrijeme i za sva vremena. Bog postaje djetetom da bismo mi postali djeca Božja. za svako vrijeme i za sva vremena. Nikada se u liturgiji ne kaže »nekoć«, nego »danas«!
    Vama se rodio! – I na ovoj formulaciji vrijednoj pažnje čovjek može zaslovkati. Kako je to dijete rođeno »nama«? Dolazi li u nekoj obitelji dijete na svijet, taj se događaj normalno tiče samo oca, majke i rodbine.
    Danas vam se rodio! – zvuči tako, kao da svi mi pripadamo najužem obiteljskom krugu tog djeteta. Nije da samo zvuči tako, nego to tako i jest, jer će to dijete jednom kasnije reći: »Tko vrši volju Oca mojega, taj mi je brat, sestra, majka.«
    Dijete nam je rođeno! To znači da to rođenje čini čovječanstvo jednom obitelji. To dijete, pripada svima i svi pripadaju tom djetetu!
    Danas vam se rodio Spasitelj! – Tu posljednju riječ je vjerojatno najteže slovkati, jer iscrpljuje, postala je zatvorena i nejasna. A Ipak, s kakvim intenzitetom mi ljudi danas tražimo sredstva i ljude koji nas oslobađaju od bolesti, dosade, patnje, očaja, ukratko – od nesreće! S kakvim intenzitetom težimo za zdravljem, pravdom, radošću, povjerenjem i zaštićenošću, ukratko – za srećom. I to je jedna od najvećih tajni slavljenja Božića, jedan od najvećih paradoksalnosti božanskog djelovanja: Spasitelj čovječanstva se ne pojavljuje u ljudski shvatljivom obliku veličine, snage, genijalnosti, pravde i moći, nego u božanski neshvatljivom liku djeteta.
    Radosna božićna poruka jest poruka Krista čovjekoljupca. To čovjekoljublje nastojmo i mi očitovati i za njega svjedočiti svojim zalaganjem i otvorenošću za svakog čovjeka. Neka znak toga opredjeljenja bude i naše međusobno čestitanje Božića. Neka u stisku ruke bude iskazana blizina i ljubav, a Božji blagoslov neka nas prati u svim danima našeg života.
    Želim svima sretan Božić i blagoslovljenu Novu godinu!
Dr. Ivan Penzeš, subotički biskup

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika