Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pa­stir­ska po­ru­ka za Božić 2003. go­di­ne

Draga braćo i sestre! Događaj Utjelovljenja Sina Božjega, koji je stupio na zemlju i postao čovjekom, da bi čovjeka, uništena grijehom, učinio sposobnim i dostojnim Božjega kraljevstva, izvor je svekolike radosti i oduševljenja Božića i božićnog vremena. A to što je po Kristu i sama čovjekova narav uzdignuta u božanski red, neiscrpivo je vrelo divljenja i zahvale neizmjernoj Božjoj ljubavi. Po tom je događaju čovjeku »porasla cijena« i dostojanstvo. Uzimajući ljudsku narav Bog pokazuje i dokazuje da je na strani čovjekovoj, da njegovo srce kuca za čovjeka. On se opredjeljuje uvijek za čovjeka.
    Bog je pohodio svoj narod. Malo je rečeno. Nije ga pohodio kao prijatelj koji dođe vidjeti prijatelja pa ode, uronjen u svoje brige, zauzet svojim poslovima. On je došao da više nikada ne ode, da uopće ne misli na sebe, da sebe oduzme sebi, a dadne se na raspolaganje svima i u svemu. Da osigura svoju božansku sreću. Bog nam je darovan i s njime sve, jer sve što jest, sve je Njegovo. On je postao duša čovječanstva, srce ljudstva. Bog u ljudskom liku. Od svih čuda ovo je najveće. Od svih radosti ovo je najveća. Bog među nama… Bog s nama. On nas poziva da ga prepoznamo.
    Tajna dakako, tajna, ali stvarnost veća od svake stvarnosti. S njim se u svijet ucijepila i istina, i dobrota, i ljubav, sve božanske vrednote koje presijecaju vrijeme i prostor i rone u dubine vječnosti.
    Neizrecivo Božje čovjekoljublje, ostvareno utjelovljenjem Sina Božjega, neiscrpno je vrelo nadahnuća i novih poticaja za djelotvornu ljubav svakom kršćaninu. Gospodin Isus nam je zasvjetlio i poziva nas već od događaja krštenja da se ucijepimo u otajstvo njegova spasenja, onako kako su činili njegovi učenici i mnoštvo onih koji ga prigrliše. Među njima je »svijetla vojska mučenika«, ranokršćanskih mučenika Panonije Srijemske koji su svjedočili za Krista »sve do prolijevanja krvi« i koji »ubijeliše svoje haljine u krvi Janjetovoj«. Nadolazeća 2004. godina otvara nam dragocjenu riznicu – spomen njihove 1700. obljetnice. To su slavni mučenici iz carskoga grada Sirmiuma, današnje Srijemske Mitrovice, mučenici Cibalske crkve, današnjih Vinkovaca, fruškogorski mučenici i mnogi drugi. Njihovo ćemo svjedočanstvo svetosti razmatrati u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji kroz čitavu »Godinu svetih srijemskih mučenika«. Oni su svjedoci različitih službi i zanimanja, iz svih staleža Božjega naroda. Spomen na njih nas ispunja ponosom na bogate kršćanske korijene i same nas poziva na svetost i svjedočenje Isusa Krista svatko po svojoj službi i zanimanju, svatko u svom staležu.
    »Snagom vjere i svetom službom koju među vama vršim, zajedno s pomoćnim biskupima mons. Đurom Gašparovićem i mons. Đurom Hranićem, spominjući se i drage nam uspomene biskupa Ćirila, na sve vas, draga braćo i sestre, dragi svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjeroučitelji i župni suradnici, i na sve vas, koji ste promicatelji Isusovih vrednota u društvenom, gospodarskom, kulturnom i javnom životu, za radosno svetkovanje Božića i za sretnu novu 2004. godinu, od srca zazivam milost i snagu Božjeg blagoslova« – čestita nam mons. Marin Srakić, dijecezanski biskup đakovački i srijemski.

Mons. Đuro Gašparović,
pomoćni biskup đakovački i srijemski

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika