Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

AU­TEN­TI^NI KO­MU­NI­STI
Brojni su elementi važni za početak rata, od dolaska na vlast Slobodana Miloševića, prevladavanja nacionalističke ideologije, ekonomske krize i pada komunizma. Ja, naravno, nisam stručnjak, no čini mi se kako se početak rata poklopio s padom komunizma ne samo kao političkog sustava, nego i sustava vrijednosti. Nastao je vakuum, svugdje, u cijelom komunističkom dijelu svijeta. Jugoslavija je imala tu nesreću da nije imala ljude pripremljene za demokratski oblik vlasti, poput Poljske, Čehoslovačke ili Mađarske. Mi smo, u usporedbi s njima, bili pravi vjernici, mi smo u komunizam vjerovali i nismo se pripremali za njegov pad – osim možda Slovenaca. I u taj vakuum uletjeli su nacionalisti, oni su bili najbrži, najbolje organizirani i neizmjerno su profitirali od općeg osjećaja nesigurnosti. Odjednom je izgledalo kao da će nas nacionalna država spasiti – vidjeli smo što se dogodilo. Slavenka Drakulić, spisateljica, »Slobodna Bosna«, 18. prosinca 2003.

 

SLO­VE­NI­ZA­CI­JA BAL­KA­NA
Balkan je sintagma koju mnogi Slovenci, pa ni ja, ne vole kada se koristi u pejorativnom smislu. Ali, Balkan je politička i zemljopisna činjenica koja nas treba itekako zanimati, jer smo neposredno vezani za taj prostor i, kada uđemo u Europsku uniju, mi ćemo morati gledati na njega kao na našu komplementarnu prednost. Pojam Balkana, kad se on koristi u pejorativnom smislu, podrazumijeva zbrku i kaos, te je zato zaista važno da se Balkan afirmira kao područje susretanja različitih nacija i kultura s velikim stvaralačkim potencijalom, kao prostor duhovne otvorenosti, oslobođen takozvane instant kulture potrošačkoga društva. Ja volim kad neki kažu kako je i Slovenija sastavni dio Balkana, jer smo i mi živjeli u jednoj zajedničkoj državi na tom Balkanu i zašto bismo sada govorili da nismo. Danica Simšić, gradonačelnica Ljubljane, »Radio Slobodna Europa«, 15. prosinca 2003.

 

PRO­SJA^KI [TAP
Podaci o visini primanja potvrđuju kako je ogromna većina umirovljenika pala na prosjački štap, jer čak 78 posto živi ispod linije siromaštva. Zbog toga inzistiramo da se donese Zakon o zaštiti starih, kojim bi se granica siromaštva utvrdila na 150, a granica gladovanja na 90 eura mjesečno. Milan Đurić, predsjednik Nezavisnog sindikata umirovljenika, »Somborske novine«, 19. prosinca 2003.

 

KO­RI­SNO DJE­LO
Onaj tko štiti Hrvate u Srbiji, štiti Srbe u Hrvatskoj. Borka Pavićević, tetrolog, »Danas«, 20. prosinca 2003.

 

MLA­DA I \UVE­GI­JA
Što se Vojske Srbije i Crne Gore tiče, ona nije neposredno na »političkoj fronti« kao nekad, ne »uzvraća žestoko« kao nekad. Ona kao da je u nekoj političkoj pozadini, na nekom pričuvnom položaju, a ipak pripravna uskočiti u čizme i ratnu opremu. I mora da joj jako godi što joj se politički lideri udvaraju strasno, kao da se otimaju o nju. Čini nam se kako nije teško odgonetnuti koga bi ona izabrala kao »đuvegiju«, ali ipak ne treba izbore lišiti čari neizvjesnosti. Stipe Sikavica, vojni analitičar, »Danas«, 20. prosinca 2003.

 

 

PRE­MI­JE­ROV IZ­BOR
Slab tim, jak premijer. Sanader je očito izabrao ekipu kojom će lako dominirati i koja mu uglavnom neće praviti probleme. Pitanje je samo hoće li biti sposobna realizirati njegove zamisli i ozbiljno upravljati državom. Jelena Lovrić, kolumnistica, »Novi list«, 22. prosinca 2003.

 

 

 

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika