Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Podvlačenje crte

Godina je na izmaku, a predstojeći blagdani trebali bi navijestiti bolje novo ljeto. Ono što se ovih dana još može uraditi, to je da se rekapitulira protekla godina, da se zbroje dobici i oduzmu gubici, ne samo materijalni, i da se ispod podvučene crte upiše rezultat. Za neke će on svakako biti pozitivan, a onima kod kojih bude negativan ostaje da odluče hoće li mijenjati sebe, ili će pokušati promijeniti okolnosti. I za jedno i za drugo postoje mogućnosti, s tim što je za prvo dovoljna volja, dok je za ono drugo osim volje potrebno i zajedništvo u toj volji. Ako je netko u ovome posljednjem prepoznao asocijaciju na predstojeće ‘građansko pravo i obvezu’, na dobrom je putu.
    Unutar organizacijskog izgrađivanja hrvatske manjinske zajednice u SCG protekla godina bi se mogla označiti uspješnom. Relativno uspješnom, dakako, budući da je osnivanje, konstituiranje i razvoj institucija mukotrpan posao, koji zahtijeva mnogo priprema, još više strpljenja i ponekad veoma hrabrih odluka. Ali, sve to nije dovoljno ukoliko izostane šira podrška i potpora, ne samo onih kojima su manjinske institucije namijenjene, nego i onih čija je zadaća da ih pomaže, a to je najčešće država. Iz do sada objavljenih razgovora u ovim novinama s vijećnicima krovne institucije hrvatske nacionalne manjine u SCG – Hrvatskoga nacionalnog vijeća – vidi se kako je upravo nedostatak otvorene, nedvosmislene i u novčanom obliku izražene potpore od strane države, dakle osnivača, najveći problem u funkcioniranju Vijeća. Nova 2004. godina morala bi razriješiti nedoumicu oko toga je li osnivanje manjinskih nacionalnih vijeća izraz istinske želje domicilne države da pomogne samoupravu manjina i time ostvari jedno od njihovih osnovnih kolektivnih prava, ili je za cilj odabrana samo forma bez sadržine.
    Parlamentarni izbori, koji će se održati za koji dan, 28. prosinca, odredit će opći smjer kretanja ove naše brodice, kojom bi mnogi rado kormilarili, ali će i pokazati može li se na toj brodici, negdje u blizini kormila, poslušati i poneki savjet onih koji su rođenjem predodređeni biti manjinom. U svakom slučaju, pred nama je izbor koji ostavlja otvorenim prostor za nadu, a ponekad je i to dovoljno.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika