Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prijedlog tjedna

Ante Kovačić
U REGISTRATURI
(Izdavačko knjižarsko poduzeće Mladost, Zagreb 1974.)

Roman »U registraturi« posljednje je djelo Ante Kovačića. Kovačić je počeo pisati ovaj roman 1888. godine, u vrijeme kada se nalazio u novčanim neprilikama. To ga je prisililo da se s ondašnjim uredništvom časopisa »Vijenac« pogodi za jedno veće djelo. Roman »U registraturi« pisao je od broja do broja »Vijenca«. U romanu ima i autobiografskih elemenata, a kao osnovni motiv javlja se odnos sela i grada, dok je tema romana odrastanje i sazrijevanje seoskog mladića Ivice Kičmanovića. Radnja se zbiva u Hrvatskoj u 19. stoljeću.
    Glavna ličnost romana je Ivica Kičmanović, koji je dobrodušan i pametan mladić. Kovačić je dao socijalni, etički i psihološki opis seoskog života. Toplina obiteljskog doma prikazana je u Ivičinoj seoskoj obitelji, ali, iako pisac voli selo, ne idealizira ga, jer su neki od likova seljaka prikazani kao zlobni, neobrazovani i osvetoljubivi. U dogovoru s učiteljem, Ivicu šalju u grad da proširi svoja saznanja. Ivica, koji je na selu mnogo obećavao, ne uspijeva u gradu, jer se pokazuje kako za tu sredinu nije dovoljna samo darovitost i bistrina, nego i snalažljivost i često dvoličnost. Ivicu Kičmanovića odlazak u grad mijenja i on odrasta u rezigniranog čovjeka koji ne pronalazi svoj unutarnji mir.
    Dok je pisac za prikaz seoskog života nalazio osobnu toplinu, slika grada je dana u viziji moralne truleži kroz likove kao što su lažni donator Mecena, pokvarena i nemoralna Laura ili kreaturu seljačkog podrijetla Žorža. Lik Laure ima važno mjesto u romanu. U prvom kontaktu s Ivicom otkriva se kao privržena i dobrodušna osoba, ali produbljivanjem odnosa s Ivicom i drugim likovima, Lauru upoznajemo kao proračunatu, ironičnu i amoralnu ličnost. Ona je lik fatalne žene koja predodređuje i određuje sudbine ljudi. Ivica se gadi dvoličnosti gradske sredine i vraća se u svoj dom na selu, ali kako je uhvaćen u koštac s dvije žene, na kraju završava kao nesretni alkoholičar, bez vidljivog cilja na obzoru.
    Roman »U registraturi« sadrži karakteristike realizma i romantizma. Realistički sloj romana s opisima sela, seoskih svađa, tučnjava i svadbi, kao i s opisima gradske sredine, građen je na osnovu socijalno-psihološke motivacije zbivanja i socijalne određenosti karaktera glavnih likova, dok elemente romantizma nalazimo u prizorima u kojima se javlja motiv intrige i tajne. Struktura romana nije tipična za realistički roman, jer u izgradnji priče Kovačić koristi načelo retrospektive, što znači da je raskinuo s načelom linearne kompozicije djela. Književni vrijednost romanu daju i upotrebe pučkih fraza, dosjetki i poslovica. Roman »U registraturi« pružit će zadovoljstvo čitanja kako onim starijima, tako i onima mlađima koji tek otkrivaju draži literature.
Z. S.


Subotički tamburaški orkestar
»BoŽić u Bačkoj«
(S. T. O., Subotica, 2000.)

Teško da je moguće i zamisliti više odgovarajući i ljepši poklon najmilijima, prijateljima ili dragim znancima za blagdane od ovdje prikazanog nosača zvuka, glazbenog CD-a s prigodnim božićnim pjesmama. U nakladi samih autora i izvođača, Subotičkog tamburaškog orkestra, pod snimateljskom i post-produkcijskom paskom Jánosa Pappa, pod ravnateljstvom Stipana Jaramazovića i s Vojislavom Temunovićem kao urednikom, ovi su vrsni glazbenici priredili doista hvale vrijedno djelo, pravi užitak za uši.
    Na nosaču zvuka nalazi se 15 božićnih pjesama, prigodno koncipiranih, sjajno aranžiranih, besprijekorno odsviranih i emotivno otpjevanih: vokalni solisti na CD-u su Antonija Piuković i Marin Kopilović, ravnatelj tamburaša je spomenuti Vojislav Temunović koji je za orkestar sačinio i odgovarajuće aranžmane, dok su prateće vokale upravo savršeno osigurali, doprinijevši tako osebujnoj glazbenoj slici članovi Ženskog zbora župe Isusova uskrsnuća.
    Pjesme koje se mogu čuti na CD-u su poredane sljedećim redoslijedom: »Srićna noć je prispila«, »Radujte se, narodi«, »Svim na zemlji«, »U to vrijeme godišta«, »Veselje Ti navješćujem«, »O, pastiri, čudo novo«, »Spavaj, mali Božiću«, »Narodi nam se«, »O, Betleme«, »Radujmo se se i pivajmo«, »Oj, pastiri čujte novi glas«, »Zdrav budi mili gost«, »Ajte braćo«, te, naposlijetku neizostavna »Tiha noć« (Stille Nacht/Silent Night) pokojnoga Franza Grubera za savršeno upriličeni konac CD-a. Ovo je glazbeni nosač zvuka kojeg jednostavno svaka obitelj mora imati u svojoj kolekciji, čak i kada on nije u funkciji prigodne glazbene kulise pri blagdanskom objedu ili svečanosti. Neodoljivo (i) uzvišeno, ni manje, ni više.
R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika