Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Ob­ja­vlje­na no­va Su­bo­ti~ka Da­ni­ca
U prodaji se pojavila Subotička Danica koja donosi kalendar za 2004. godinu, uz niz tematskih cjelina. Prikazom mr. Andrije Kopilovića o dokumentu »Ecclesia de Eucharistia« Ivana Pavla II. započinje tematski blok »Papa govori crkvi i svijetu«, koji sadrži i dva teksta Svetog Oca, uz osvrt na srebrni jubilej papinskog služenja Ivana Pavla II. U okviru teme »Duhovnost« mogu se među ostalim pročitati tekst Roberta Skenderovića o štovanju svetaca kod bačkih Hrvata, teološka meditacija župnika Andrije Anišića »Lice«, kao i intervju s Chiaraom Lubich koja govori o Majci Terezi s kojom se poznavala gotovo dvadeset godina. Tematska cjelina o novim blaženicima upoznat će čitatelje s dvoje ljudi iz hrvatskog naroda koji se nalaze među blaženicima Katoličke crkve. Ivan Pavao II. blaženom je proglasio časnu sestru Mariju Propetog Isusa Petković (1892. - 1966.), a blaženim je proglasio i Ivana Merza (1896. - 1928.), Banjalučanina i zagrebačkog profesora, dok mladi rimski magistar Marinko Stantić piše o zagrebačkom nadbiskupu Josipu Bozaniću koji je uvršten među kardinale Svete Rimske Crkve.
    O narodnom blagu među ostalima pišu Alojzije Stantić i Naco Zelić, a »Štivo za trenutke odmora« donosi priče Ivana Vilova i pjesme Ivana Pašića. Subotička Danica sadrži i brojne stranice za najmlađe, a čitatelje će zasigurno zainteresirati i tematske cjeline o kulturi, kao i«Povijesni kutak«, te blok naslovljen »Da ih ne zaboravimo«, koji donosi tekstove o Ani Gabrijeli Šabić, djelatnici u prosvjeti i teologiji, mons. Lazaru Križanoviću, bikovačkom župniku i o ocu Tomi Verešu, subotičkom dominikancu. Bogat izbor tema karakterizira novu Subotičku Danicu koju uz uredničko vijeće potpisuje glavni urednik vlč. Stjepan Beretić.

 Pre­da­va­nje Ta­de­ja Voj­no­vi}a
U ponedjeljak 22. prosinca u svečanoj sali HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici ugledni teolog Tadej Vojnović održao je predavanje »Svjetlo iz Betlehema«. Predavanje je posveáeno velikom kršćanskom blagdanu Božiću, i svojedobno je najavljeno za minuli tjedan, ali je potom odloženo za spomenuti termin.

Odr`an kon­cert `up­no­ga zbo­ra
 Jučer je u Subotici u Franjevačkoj crkvi održan koncert zbora Župe Isusova uskrsnuća. Nastupio je mješoviti zbor, komorni sastav, te orguljaš Saša Grunčić. Ravnatelj je bio Miroslav Stantić.

Kon­cert u Ka­te­dra­li
U nedjelju je, 21. prosinca, u katedrali svete Terezije Avilske u Subotici održan koncert u povodu Adventa, na kojem su se svojim muziciranjem predstavili publici flautistica mr. Emilia Molnár, sopranistica mr. Franyizka Hammer, orguljaš Csaba Paszkó te Szilárd Kereszi na violi de gamba. Rečitativ je povjeren glumcu i redatelju, ravnatelju drame na mađarskom jeziku subotičkog kazališta, Frigyesu Kovácsu.

Kon­cert Ka­te­dral­nog zbo­ra
Danas se s početkom u 22 sata u subotičkoj Katedrali svete Terezije Avilske održava koncert kojega priređuje saksofonist Geza Kucsera Mlađi u pratnji Katedralnog zbora katedrale.


No­vi broj mje­se~ni­ka »Zvo­nik«
Katolički mjesečnik Zvonik u broju za mjesec prosinac donosi više priloga o Božiću koji simbolizira opredjeljenje za Isusa, za radost, sreću, mir, veselje, zdravlje – za život, kako to i piše vlč. Andrija Anišić, glavni i odgovorni urednik u svome tekstu »Isus je došao«. »Zvonik« donosi i Božićnu poruku dr. Ivana Pénzesa, subotičkog biskupa, kao i Božićne priče, uz radove najmlađih koji pišu i crtaju na temu Božića. Pored iscrpnog obavještavanja o događanjima u Subotičkoj biskupiji i prikaza kulturnih dešavanja, vlč. Stjepan Beretić piše o sv. Franji Ksaverskom, dok dr. Tadej Vojnović u svome tekstu »Životni čin vjere« analizira »Abrahamovu kušnju«. Novi broj lista »Zvonik« sadrži bogat izbor tekstova za cijelu obitelj.
 
Likovna izlo`ba u ateljeu »Ku}e Per~i}«
Izložba mladih stvaralaca likovnog odjela HKC »Bunje-vačko kolo« otvorena je 22. prosinca u ateljeu »Kuće Perčić«. Izložbu su otvorili Josip Horvat, predsjednik Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« i mr. Ante Rudinski koji vodi odjel mlađeg uzrasta. Izložba se može pogledati do 26. prosinca, svakog dana od 16 do 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika