Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koncert za nezaborav

U petak je, 19. prosinca s početkom u 19 sati u dupke punoj subotičkoj Katedrali svete Terezije upriličen božićni koncert u povodu obljetnice – 30 godina djelanja Katedralnoga zbora »Albe Vidaković« iz Subotice.
    Program je podijeljen u dva dijela: u prvome je č. s. Mirjam Pandžić svirala orgulje a zbor pjevao na galeriji, pod svodom kupole velebnog zdanja crkve, da bi u drugom dijelu na red došao međunarodni repertoar, a sestra Mirjam preuzela ulogu ravnatelja zbora. U spomenutome prvome dijelu programa mogli smo čuti »Staru adventsku pjesmu«, potom napjev »Ave Maria« F. Engelhardta, skladbu E. Zsaskovskog »Slava budi Bogu na visini«, hrvatsku duhovnu pjesmu »O, Djetešce moje drago«, te, naposljetku (prvoga dijela koncerta) dvije pjesme s bačkoga tla, »Diva mati« i, na koncu, »Radujte se, anđeli«.
Drugi je dio programa započeo izvedbom skladbe J. Schnabela »Transeamus usque Betlehem« za koju je tekst sročio i napisao sveti Luka Evangelist, potom je slijedila svima znana i draga, glasovita »Tiha noć« (Stille Nacht) F. Grubera, potom francuski duhovni napjev »Gloria in excelsis Deo«, i onda, zaredom »Spavaj, mali Božiću« (iz Bačke), hrvatska pjesma »Veselje Ti navješćujem«, dalmatinska »U to vrijeme godišta«, te, na samom koncu drugoga dijela nezaboravne glazbene večeri »Narodi nam se Kralj nebeski«, također iz Hrvatske.
    U posljednje tri pjesme zboru se priključio Juniorski sastav Tamburaškog orkestra kao više no odgovarajuća instrumentalna pratnja. Tamburaški orkestar pripremio je Stipan Jaramazović, a zborovođa i ravnatelj bila je s. Mirjam Pandžić. Svi glazbeni aranžmani tamburaša djelo su spomenutog Stipana Jaramazovića.        Spomenute tri posljednje skladbe, kao i pjesmu »Adeste fideles«, duhovni napjev iz Portugalije, otpjevali su, uz ženski I mješoviti zbor »Albe Vidaković« i članovi Dječijega zbora »Zlatni klasovi«. Na sasvim primereni i očekujući »bis«, glazbenici i zbor(ovi) izveli su pjesmu »Mi želimo svima dobro i najbolje sve«, znanu kao glasovitu božićnu temu »We Wish You A Merry Christmass«. Nakon ovoga napjeva nanovo je otpjevana »Tiha noć«, a potom, uz pratnju oduševljenoga auditorija i svima znana skladba »Zvončići« (Jingle Bells). Na koncu se voditeljica programa zahvalila svim nazočnima, od publike do organizatora Msr. Stjepana Beretića i ravnatelja, s. Mirjam Pandžić, te istaknula kako su povodom ove hvale vrijedne obljetnice zbora planirani (a neki već i održani) i koncerti u matičnoj nam državi - Republici Hrvatskoj, BiH, te susjednoj Mađarskoj, da bi na koncu na tko zna koji po redu »bis« svi, i slavljenici-Katedralni zbor »Albe Vidaković« iz Subotice, i spomenuti Dječji zbor »Zlatni klasovi« i gosti-glazbenici iz Tamburaškoga orkestra, stariji i mlađi, svi skupno, darivali publiku predivnom verzijom skladbe »Tebe Boga hvalimo«. Nezaboravna večer, doista, koja služi na čast svima, od organizatora do sestre Pandžić i svih članova zbora, i svakako – publici koja je više nego zadovoljna napustila ovaj kulturni i duhovni događaj za pamćenje.
R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika