Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uver­ti­ra no­go­met­ne mla­do­sti

Iako se glavni ovogodišnji nogometni događaj uveliko približava i apsolutno plijeni svu moguću medijsku pozornost, Euro 2004 u Portugalu na trenutak će prepustiti reflektore javnosti predstojećem EP mladih, koje počinje ovog tjedna u Njemačkoj. Završni turnir najboljih reprezentacija, koje čine nogometaši do 21 godine starosti, ovog puta ima dodatnu draž i natjecateljski naboj s obzirom da će se tri prvoplasirane momčadi izravno kvalificirati na Olimpijske igre u Ateni. S druge strane svaki pravi ljubitelj i poznavatelj nogometa zna, kako se upravo na ovakvim prvenstvima »rađaju«, ali i potvrđuju mladi asovi, koji već standardno igraju u svojim klubovima rame uz rame s velikim zvijezdama koje su, na početku svoje karijere, također igrale za svoje (U-21) nacionalne momčadi.
Hrvatska reprezentacija: Brojni nogometni znalci slažu se u zajedničkoj konstataciji, kako sadašnja hrvatska mlada reprezentacija ima objektivnu snagu, spram pojedinaca koji su već uknjižili solidan broj nastupa i za A selekciju, da na predstojećem šampionatu starog kontinenta ostvari visok plasman i uspije »dohvatiti« grčku vizu. »Mladi vatreni« pokazali su već više puta da unatoč »golim bradama« i »svježim« rodnim listovima igraju zrelo nogomet poput svojih starijih kolega, a neki od njih poput (Kranjčara, Babića i Srne) predstavljaju i glavne uzdanice u svojim klubovima.
Vratari: Marko Šarlija (1982.)
 Tomislav Pelin (1981.)
 Tomislav Vranjić (1983.)
Braniči: Dino Drpić (1981.)
 Igor Gal (1983.)
 Vedran Ješe (1981.)
 Mario Lučić (1981.)
 Tomislav Mikulić (1982.)
 Josip Milardović (1982.)
Vezni igrači: Nikola Šafarić (1981.)
 Marko Babić (1981.)
 Marijan Buljat (1981.)
 Mario Carević (1982.)
 Niko Kranjčar (1984.)
 Siniša Linić (1982.)
 Danijel Pranjić (1981.)
 Darijo Srna (1982.)
Napadači: Domagoj Abramović (1981.)
 Eduardo da Silva (1983.)
 Goran Ljubojević (1983.)
 Dario Bodrušić (1983.)
 Dario Zahora (1982.)
Analizirajući popis izbornika Novoselca, već na prvi pogled vide se glavni »aduti« na kojima će se zasnivati koncepcija osvajanja »grčke vize« i visokog plasmana. Imena trija koji čine: Marko Babić (Bayer Leverkuzen), Darijo Srna (Šahtjor) i Niko Kranjčar (Dinamo), igrači koje Otto Barić »pozajmljuje« svom kolegi iz mlade reprezentacije, a posve ozbiljno računa na njih u Portugalu, trebala bi biti objektivni garant ispunjenja želje s kojom su ispraćeni u Njemačku. Uz njih tu su i nekoliko igrača koji već u nogama imaju nekoliko prvoligaških sezona u 1. HNL, prije svih Carević (Hajduk), Ješe (Zagreb), Ljubojević i Pranjić (Osijek), Drpić i Zahora (Dinamo), a znakovito je i »vatreno krštenje« Brazilca s hrvatskom putovnicom da Silve koji će po prvi puta odjenuti majicu svoje druge domovine.
Skupina A
27. svibnja, 18.15h
Hrvatska – SiCG
29. svibnja, 15.30h
Hrvatska – Bjelorusija
1. lipnja, 20.45h
Hrvatska – Italija
Uz reprezentaciju Hrvatske u skupini A se nalaze SCG, Italija i Bjelorusija, a po svemu sudeći upravo prvi susret na otvaranju protiv vršnjaka iz SCG mogao bi biti i presudan za konačni plasman na tablici i proboj u polufinale. Uz već standardnu auru favorita, koja krasi svaku talijansku selekciju, i mladi Bjelorusi su pokazali igrama kroz kvalifikacije i plasmanom na završni turnir, da također neće biti »lagan zalogaj«. Aktualna stvarnost nogometne igre pokazuje, kako »najvažnija sporedna stvar na svijetu« ne mora strahovati za svoju budućnost, jer su i manje zemlje uspjele uhvatiti priključak za velikim nogometnim silama. A ista ta »budućnost« zaigrat će u Njemačkoj tijekom Europskog prvenstva za igrače do 21 godine.    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika