Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­ve stra­ni­ce za no­ve od­no­se

Srbija je po tko zna koji put u posljednjih nekoliko godina u izbornom finalu. Ljudi više ne broje izbore, no, zasigurno ovoga puta više ne znaju nabrojiti ni sve kandidate za jedno jedino mjesto predsjednika Srbije. Od 15 kandidata, neprikriveno, tek njih nekoliko trči utrku za mjesto predsjednika, većina je samo vrlo isplativo »utrčala« u državni proračun. 
Na javnim skupovima i televizijskim gostovanjima obećava se sve i svašta, a kao nikad, bar kad su na proputovanju u Vojvodini, kandidati spominju i manjine. No, i u tom brojnom nabrajanju, evidentno je da su Hrvati »nestali«. 
Iako je zbog kašnjenja u dolasku u Suboticu (na povratku iz Mađarske) Boris Tadić iz dogovorenog programa posjeta, izostavio obilazak Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, ipak je jedini na gostovanju u programu lokalne televizije »primijetio« da i ta manjinska zajednica postoji u Srbiji. Možda su ga baš zato oni, bar kad je riječ o njihovoj jedinoj političkoj organizaciji, unaprijed javno podržali.
Istoga je dana u Beogradu bio hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji se sastao s najvišim dužnosnicima SiCG. Osim najave »novog lista« u suradnji susjeda, Žužul je svojeg kolegu, prvog čovjeka diplomacije Državne Zajednice Vuka Draškovića, iz prve ruke informirao o tome od kada i koliko konzulata SiCG ima u Hrvatskoj.
Žužul se sastao i s predstavnicima vojvođanskih Hrvata koji su ga upoznali sa starim problemima, koje su onomad odslušali i predstavnici matice iz prošloga mandata, te se pohvalili konačnim političkim ujedinjenjem. 
Ministar je sugovornike upoznao s novim veleposlanikom RH u Beogradu Tončijem Staničićem, najavio bolju komunikaciju s maticom i obećao da će u pregovore sa SiCG o pitanjima koja se izravno tiču Hrvata u Srbiji, ubuduće biti uključeni i predstavnici hrvatske manjine. Ovu novinu u odnosu spram svojih sunarodnjaka u susjednoj zemlji, gost je upotpunio najavama da će tijekom ove godine u Srbiju doći i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, te potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. U svakom slučaju, veliki broj službenih posjeta čelnika Republike Hrvatske Srbiji u prvoj godini mandata nove HDZ-ove Vlade. Bit će da se nešto zbilja »pokrenulo«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika