Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Su­rad­nja RH i SiCG mo­ra bi­ti uzor re­gi­je

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul bio je prošloga petka u Beogradu u prvom službenom posjetu Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore gdje je s domaćinom, ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem, razgovarao o odnosima dviju zemalja, stanju u regiji te o procesu euroatlantskih integracija.
Srbija i Crna Gora i Hrvatska trebaju biti uzor dobre regionalne suradnje, ocjena je poslije sastanka šefova diplomacija. 
Miomir Žužul i Vuk Drašković priopćili su da su u centru razgovora bili ljudi i neriješeni problemi poslije rata i raspada bivše zajedničke države. Žužul i Drašković procjenjuju da državne granice trebaju, po ugledu na Europsku uniju, biti prozirne. Drašković kaže da sa granica treba biti povučena vojska, te da ni prisustvo policije nije neophodno. Vlade Srbije i Crne Gore i Hrvatske učinit će sve da zaštite prava manjina kao i da riješe probleme izbjeglih, povratnika i njihove imovine. 
EUROPSKI TON PREGOVORA: Hrvatska je na putu potpunog uključenja u Europsku uniju i NATO, među prioritetima hrvatske vanjske politike su i dobri odnosi sa susjedima, te je vrlo važno da su i današnji razgovori s dužnosnicima Srbije i Crne Gore – ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, predsjednikom Skupštine SCG Zoranom Šamijem i srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom – bili u sličnom tonu, stremljenju europskim integracijama, izjavio je hrvatskim novinarima, na kraju jednodnevnog posjeta Beogradu hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.
»Govorili smo i o spornim pitanjima. Dva su najvažnija: prvo, ubrzanje rada komisija za zatočene i nestale, jer to je humanitarno i ljudsko pitanje. Hrvatska još traži 1208 nestalih građana, i važno je naglasiti da smo od sugovornika u Beogradu čuli da su spremni raditi na što skorijem rješavanju tog pitanja. Drugo je pitanje granica, koje ima dva aspekta. Jedan je povlačenje vojske s granice, jer težimo europskim standardima, a vojska na srpsko-hrvatskoj granici jedinstven je slučaj u Europi. Pitanje granica je ekspertno-tehničko, provedbeno pitanje, čije rješenje proizlazi iz odluka Badinterove komisije, koje Hrvatska nema namjeru mijenjati«, kazao je ministar Žužul, naglašavajući da će obje vlade nastojati biti maksimalno fleksibilne da bi građanima s obje strane granice u potpunosti omogućile normalan život.
NOVI SPORAZUMI: Pregovori o sporazumu o zaštiti manjina nastavit će se, kazao je ministar Žužul, a i Sporazum o sukcesiji, koji je Hrvatski sabor ratificirao i koji stupa na snagu 2. lipnja, treba što prije oživotvoriti, te je dogovoreno da se što prije – najvjerojatnije u Makedoniji – sastanu državne komisije koje će konkretno raditi na tome, pri čemu su najvažnija pitanja raspodjela arhiva i raspodjela imovine.
Razgovora je bilo i o budućem transportu nafte, ali i o viznom režimu, te je ministar Žužul naglasio da je hrvatska Vlada privremeno ukinula vizni režim za građane Srbije i Crne Gore do kraja godine, a da za stalno ukidanje viznog režima moraju biti ispunjene još neke pretpostavke. »Ako Srbija i Crna Gora nastavi svoj put ka Europskoj uniji, u skoroj budućnosti i to ćemo pitanje staviti na dnevni red«, kazao je ministar Žužul hrvatskim novinarima na kraju jednodnevnog posjeta, dodajući da je sa srbijanskim premijerom Koštunicom razgovarao i o poziciji i pridruživanju njegove Demokratske stranke Srbije Europskoj pučkoj stranci – gdje je Hrvatska demokratska zajednica punopravna članica – što također govori o spremnosti približavanja europskim integracijama u Srbiji i Crnoj Gori.
Na pitanje koliko predsjednički izbori u Srbiji 13. lipnja, na kojima kao kandidat velike šanse ima radikal Tomislav Nikolić, mogu utjecati na odnose s Hrvatskom, Drašković je rekao kako se nada da neće pobijediti snage koje bi ičim pomutile odnose Srbije i Hrvatske i zaustavile trend svestrane suradnje. Hrvatski šef diplomacije dodao je da nije bilo razgovora o povlačenju tužbe protiv SCG-a pred Međunarodnim sudom pravde.
PRIJATELJSKI SUSRET, UNATOČ PRIJAŠNJIM IZJAVAMA: Posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova prvi je kontakt dužnosnika Hrvatske i SCG od posjeta Svetozara Marovića Zagrebu, početkom svibnja, koji je bio predmet velike medijske pozornosti zbog izjave predsjednika RH Stjepana Mesića.
Usprkos tome, dvojica šefova diplomacija su negirala da je međudržavna suradnja time ugrožena. Ministar Žužul insistira da je došao u prijateljski posjet i da je prijateljski dočekan. 
»Ja nisam čuo niti vidio igdje u izjavi predsjednika Mesića da se on odredio u odnosu na ministra Draškovića. Uostalom, predsjednik Mesić i ja predstavljamo istu državu. Ja sam ovdje došao u prijateljski posjet, na takav način sam i primljen. Mi očekujemo da će uskoro biti nastavak posjeta u Hrvatskoj, mislim da ćemo uskoro imati posjete na razini premijera, a i na razini ministara«, rekao je Žužul. 
Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore u izjavi novinarima odlučno je odbio da postoje bilo kakvi problemi. 
»Ja ću ići u Zagreb kada budem trebao ići u Zagreb. A, da vam kažem, nemojmo od nečega što je potpuna periferija i što je samo u medijima dobilo ne znam ni ja kakav značaj, praviti ono što to nije. Da je meni itko u Hrvatskoj rekao ‘nisi dobrodošao’, znajte da bih ja odgovorio ‘kako sam dobrodošao, tako te bolje našao’. Ali, to naprosto nitko nije rekao«, kaže Drašković.                                                      
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika