Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Đuka­no­vić i Žužul: Pri­o­ri­tet do­bro­su­sjed­ski od­no­si

»Dolazak hrvatskog izaslanstva u Crnu Goru izraz je zanimanja za sudbinu Hrvata koji su u Crnoj Gori autohtoni narod«, izjavio je 30. svibnja u Kotoru hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nakon razgovora s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori.
U zgradi Generalnog konzulata RH u Kotoru predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Tripo Šubert, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Silvijo Marković i predsjednik jedine hrvatske političke stranke iz Tivta – Hrvatske građanske inicijative – Dalibor Burić informirali su ministra Žužula o položaju Hrvata u Crnoj Gori i njihovim problemima.
Oni su izjavili da očekuju veću pomoć i od hrvatskih i crnogorskih vlasti. Drže, uz ostalo, da bi Hrvati, s obzirom na veliko hrvatsko kulturno nasljeđe u Crnoj Gori, trebali biti zastupljeni u ministarstvu kulture, u ministarstvu za pitanja manjina, kao i u tijelima lokalne vlasti. Ministar Žužul je obećao da će se prigodom pregovora s predstavnicima Srbije i Crne Gore o Sporazumu o zaštiti manjina voditi računa i o zahtjevima i interesima crnogorskih Hrvata.
U ponedjeljak je Žužul imao susret s najvišim dužnosnicima Crne Gore. On je nakon razgovora s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, izjavio novinarima da je jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike razvijanje dobrosusjedskih odnosa.
»Hrvatska se sada nalazi u jednom izuzetno važnom i povijesnom trenutku, kada smo napravili važan korak prema Europskoj uniji (EU). Ne sumnjamo da ćemo 17. ili 18. lipnja dobiti službeno status kandidata za EU. To ne znači da ćemo odvezati sidro i otići iz regije. Naše buduće članstvo u EU nije izoliranje nas od onih koji žive u susjedstvu«, rekao je Žužul. 
Crnogorski premijer Milo Đukanović je, nakon razgovora, izjavio da je poslije prekida odnosa između Hrvatske i Crne Gore došlo do uzlaznog trenda i širenja suradnje na svim poljima, te da je osiguran kontinuitet političkog dijaloga na visokoj razini.
Ministar Žužul je, uz ostalo, izjavio da je postignut načelni dogovor o uspostavi autobusnih veza između Hrvatske i Crne Gore. Najavio je i susrete nadležnih ministara prometa i resornih tijela, te predstavnika zračnih luka Dubrovnika i Tivta.
Žužul je u Podgorici razgovarao i s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.                                                                
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika