Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Voj­vođan­ski Hr­va­ti sa sta­rim i no­vim po­tre­ba­ma

Ministar vanjskih poslova RH Miomir Žužul sa suradnicima sastao se u Veleposlanstvu RH u Beogradu i s predstavnicima hrvatske manjine u Vojvodini, s kojima je razgovarao o predstojećim izmjenama izbornog zakona u SCG, koje bi manjinama trebale omogućiti – na osnovu pozitivne diskriminacije – predstavnike u parlamentima SCG i Srbije.
»Meni je drago da se prigodom prvog službenog posjeta Srbiji i Crnoj Gori imam prigodu sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, da imamo prigodu čuti kakvi su problemi i što mi kao Hrvatska, kao vlada, možemo pomoći. Ujedno vam želim iskazati pohvalu na očuvanju hrvatstva ovdje. Znamo da nisu lagana vremena, ali se nadamo da su ona najteža ipak iza nas. Danas smo imali sastanke koji obećavaju da možemo otvoriti novu stranicu u odnosima između naše dvije države, a nadam se da će se to reflektirati i na situaciju i položaj Hrvata ovdje, te da više neće biti situacija kakvih je bilo do prije par mjeseci. No, došli smo čuti od vas kako vi vidite vašu budućnost na ovim prostorima« – rekao je Miomir Žužul te predstavnike vojvođanskih Hrvata upoznao s novim veleposlanikom RH u Beogradu Tončijem Staničićem.
ZAJEDNICA HOMOGENIJA, POTREBE STARE: Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović je tom prigodom rekao da se zajednica konsolidira kroz političko ujedinjenje Hrvata u jednu političku stranku, te da su konstituirana sva radna tijela HNV-a. »Zajednica još funkcionira na principima amaterizma. Živjeli smo sve ove godine uz pomoć crkve, kulturno-umjetničkih društava. Sada pokušavamo sve podići na profesionalnu razinu« – zaključio je Ivanović.
Predsjednica HNV-ovog Odbora za suradnju s Republikom Hrvatskom i prekograničnu suradnju Slavica Peić je istaknula veliki problem nezaposlenosti te kao dobar primjer skrbi matične države za gospodarstveni položaj svoje zajednice u susjednoj državi, navela Mađarsku koja je formirala Agenciju i putem kredita potpomaže gospodarstvenike svoje zajednice.
Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je istaknuo kako se ujedinjenjem jedina politička stranka Hrvata u Srbiji stabilizirala i da dalje treba raditi na boljoj integraciji u političku scenu Srbije uz svakako nužnu bolju suradnju s Republikom Hrvatskom. Informirao je ministra Žužula kako je DSHV uputio pismo hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu s namjerom da ih primi ovoga ljeta prije održavanja pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji. Hrvatski ministar je rekao da će posredovati u dogovaranju toga susreta te najavio da će ove godine u službeni posjet Srbiji i Crnoj Gori, te hrvatskoj zajednici koja živi na ovim prostorima doći i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.
Pomoćni biskup đakovački i srijemski i generalni vikar za Srijem mons. Đuro Gašparović je ukazao na veliku važnost službenih posjeta čelnika RH Srbiji jer hrvatska zajednica time dobiva znak da se o njoj vodi računa, te je govorio o aktivnostima Katoličke crkve koja podržava rad brojnih kulturno-umjetničkih društava koja rade na ovim prostorima.
   Direktor Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić je istaknuo kako su mediji na hrvatskom jeziku od izuzetno važne uloge za sve projekte i aktivnosti unutar zajednice, te kako bi trebali dobiti značajniju potporu matične države za normalno funkcioniranje i rad. Bilo je riječi i o potpori televizijskom programu na hrvatskom jeziku koji u Vojvodini postoji tri i pol godine, kako kroz financijsku potporu tako i kroz osiguravanje opreme za njezin rad.
PODRŠKA UZ GARANCIJE: Nakon susreta s predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul je u izjavi okupljenim novinarima rekao kako je Hrvatima ispred Ministarstva vanjskih poslova RH dao garancije za podršku njihovim aktivnostima.
»Nadamo se da će unutar novoga izbornog zakona SiCG, o kojem smo danas bili informirani od strane službenih predstavnika Državne zajednice, i Hrvati imati prigodu biti adekvatno zastupljeni u SiCG, konkretno u skupštini. Dogovorili smo se i da će u nastavku razgovora o Sporazumi o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina aktivno sudjelovati i predstavnici Hrvata koji ovdje žive jer zasigurno o tome imaju što reći« – zaključio je Žužul poslije prvog službenog susreta s vojvođanskim Hrvatima. 
Izaslanstvo iz RH činili su i: državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova RH Gordan Bakota, šef Kabineta ministra vanjskih poslova RH Aleksandar Heina, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova RH Dobroslav Silobrčić, savjetnik ministra za međunarodnu promidžbu Danijel Riđički, načelnica Odjela za jugoistočnu Europu Dunja Jevak, dosadašnji otpravnik poslova u Veleposlanstvu RH u SCG Davor Vidiš, te uz novog veleposlanika Tončija Staničića i treći tajnik u Veleposlanstvu RH u SCG i Stipan Medo.                                                        
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika