Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ska će i da­lje po­ma­ga­ti

Republika Hrvatska će i ove godine pružati potporu studentima koji iz Srbije i Crne Gore dolaze studirati u Hrvatsku, izjavio je pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa RH dr. Radovan Fuchs u razgovoru s predstavnicima hrvatske zajednice iz SiCG. To prije svega znači da će za oko 30 kandidata, budućih brucoša, ovo Ministarstvo osigurati smještaj u studentskim domovima tijekom polaganja razredbenih ispita, zatim će odrediti kvotu od najmanje 80, a moguće i 100 studenata Hrvata iz SiCG koji će tijekom studiranja stanovati u studentskim domovima, a nastavit će se i stipendiranje određenog broja studenata. 
Također će, izjavio je dr. Fuchs, biti poštovan i princip pozitivne diskriminacije prilikom upisa, tako da će studenti Hrvati iz SiCG, koji polože razredbeni prag, biti primljeni na fakultete i izvan kvote koja je određena za prijem. Drugim riječima, studenti Hrvati iz SiCG će sigurno biti upisani na fakultete ukoliko svojim znanjem zadovolje minimum kriterija za upis, a to je položeni prijemni ispit, bez obzira nalaze li se u onom dijelu ljestvice koja ulazi u kvotu za upis ili ispod.
POZITIVNA DISKRIMINACIJA: Razgovor u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske održan je 1. lipnja u Zagrebu, na inicijativu predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josipa Ivanovića, uz kojega su prisutni bili i član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za obrazovanje Dujo Runje i pročelnik Odjela HNV-a za obrazovanje, ujedno i ravnatelj Osnovne škole »Ivan Milutinović« u Subotici Ivica Stipić, i Marija Hećimović iz Hrvatske matice iseljenika. 
U razgovoru je potvrđeno da će se i ove godine razvijati pomoć Republike Hrvatske hrvatskim manjinama izvan Hrvatske, a poglavito hrvatskoj manjini u SiCG, a da će poseban tretman imati studenti koji studiraju nacionalnu grupu predmeta, a to su hrvatski jezik i književnost, povijest, povijest umjetnosti, etnologija, muzička i likovna akademija i učiteljski fakultet.
Mr. Josip Ivanović je pomoćnika ministra upoznao sa situacijom u vezi školovanja na hrvatskom jeziku u SiCG, pri čemu je naglasio kako većih problema s kadrovima nema, te da je veliki broj učitelja zainteresiran za rad u hrvatskim odjelima, ali da su se svi oni školovali u Srbiji na srpskom jeziku, te da tečajevi hrvatskog jezika i njihov trud na samoobrazovanju nisu dostatni i da se njihova doedukacija mora odvijati institucionalno.
S tim u svezi Dujo Runje je zatražio da profesori određenih predmeta sa fakulteta u Hrvatskoj dolaze u Vojvodinu i permanentno drže tečajeve ovdašnjim učiteljima na hrvatskom jeziku, a da nakon toga ovdašnji učitelji dobiju nostrifikaciju svojih diploma stečenih u Srbiji, kako bi i službeno dobili zvanje učitelja na hrvatskom jeziku. Na taj način, naglasio je Runje, za jednu godinu mi bismo pitanje učitelja na hrvatskom jeziku riješili za dugi niz godina. Ovaj prijedlog je također prihvaćen i već se od jeseni mogu očekivati tečajevi za učitelje. 
NA HRVATSKOM OD POČETKA DO KRAJA: Strateški cilj hrvatske zajednice u SiCG je, međutim, školovanje na hrvatskom jeziku od početka do kraja, a ne samo u osnovnim školama, tako da su iznijete želje i planovi o osnivanju gimnazije na hrvatskom jeziku u Subotici, a mr. Josip Ivanović pokrenuo je i pitanje osnivanja multietničkog sveučilišta u Subotici, na kojemu bi se, po odlukama Skupštine Vojvodine i Skupštine općine Subotica, nastava izvodila na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Ta inicijativa, naglasio je mr. Ivanović, nailazi na otpor prije svega u Ministarstvu prosvjete Republike Srbije, a ujedno je zatražio od pomoćnika ministra da Republika Hrvatska sve kontakte Učiteljskog fakulteta u Somboru, koji najavljuje nastavu na hrvatskom jeziku, sa fakultetima u Hrvatskoj uvjetuje konzultacijama s HNV-om, budući je to mjesto na kojem se treba odlučivati o strateškim pitanjima hrvatske nacionalne manjine u SiCG.
Razgovaralo se i o mogućnosti doniranja udžbenika za stotinjak djece koja pohađaju nastavu u hrvatskim odjelima, i to iz hrvatskog jezika, matematike, zemljopisa i još nekih drugih predmeta, od strane Ministarstva, za što je prethodno potrebno da se ti udžbenici odobre u Ministarstvu prosvjete Republike Srbije.
Ivica Stipić je govorio o tome kako izgleda nastava u hrvatskim odjelima, kao i o ambijentu u prosvjeti uopće, istaknuvši kako prije 2000-te godine od 21 ravnatelja osnovnih škola u Subotici niti jedan nije bio Hrvat, a da ih sada ima nekoliko.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika