Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Znakovlje za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji?

ZAGREB – Srbi u Hrvatskoj će uskoro imati svoju zastavu, grb i himnu, piše zagrebački Vjesnik od prošle srijede. Vjesnik se poziva na najave predstavnika srpske manjine. List dodaje da će prijedlozi nacionalnih simbola biti objavljeni tokom narednih mjesec dana, a da ovog trenutka zastupnici iz redova srpske zajednice u Saboru ne otkrivaju kojim se nacionalnim simbolima žele predstavljati u Hrvatskoj. 
Za sada se tek zna da su odlučili formirati koordinaciono tijelo na državnoj razini, koje će okupljati sedamnaest županijskih vijeća srpske zajednice, jer im Ustavni zakon o nacionalnim manjinama to dopušta. To koordinaciono tijelo moći će donositi sve odluke važne za srpsku manjinu, pa i one o zastavi, grbu i himni hrvatskih Srba. 
Hrvatski premijer, Ivo Sanader, upozorio je predstavnike srpske manjine povodom najave da će izraditi svoj grb, zastavu i himnu, da »vode računa o tajmingu i činjenici da u Hrvatskoj još nisu zacijelile rane« iz rata tokom 90-ih. »Pozivam sve koji s nama surađuju u Hrvatskom saboru i podržavaju vladu da vode računa o činjenici da postoje rane iz Domovinskog rata i da Hrvatska traži više od 1.200 nestalih«, naglasio je Sanader na izvanrednoj sjednici vlade, izrazivši nadu da istup predstavnika srpske manjine neće voditi u velike rasprave i napomenuo da normalizacija odnosa Hrvatske i SiCG nema alternativu.
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić protivi se prijedlogu da pjesma »Bože pravde« bude himna Srba u Hrvatskoj.
U izjavi hrvatskom radiju Mesić je rekao da bi srpska manjina trebala imati obilježja iz kojih bi se vidjelo da su lojalni građani i nacionalna manjina sa svojim simbolima, a ne simbolima Srbije. On je rekao da bi na isti način simbole trebali imati i Hrvati koji žive u BiH, a ne da ističu simbole Hrvatske. 
»Bože pravde« su kao himnu Srba u Hrvatskoj predložili predsjednici 14 vijeća srpske manjine u Hrvatskoj, odnosno u njihovo ime zastupnik u hrvatskoj Skupštini Milorad Pupovac. Prijedlog je izazvao burne reakcije i negodovanje, a mediji, boračka udruženja i mnoge političke partije nazvali su tu ideju opasnom političkom egzibicijom.                                              
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika