Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Re­gi­stra­ci­ja po­ljo­pri­vred­nih go­spo­dar­sta­va

Po prvi puta se na teritoriju Republike Srbije provodi registracija poljoprivrednih gospodarstava, a na temelju uredbe objavljene u Službenom glasniku Republike Srbije br. 45/04. Ministarstvo poljoprivrede pokreće proces registracije s ciljem da točno prepozna korisnike agrarnog proračuna kako bi racionalnije provelo mjere za poticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje i uspostavilo izravan kontakt s proizvođačima bez posrednika.
    Upis poljoprivrednih gospodarstava je dobrovoljan, besplatan i nije vezan za rok, ali treba naglasiti da samo registrirana poljoprivredna gospodarstva mogu koristiti sredstva namijenjena za premije, subvencije i kreditiranje koja se isplaćuju iz proračuna Republike Srbije, kao i druge usluge državnih savjetodavnih službi čija reforma tek predstoji.
U Registar poljoprivrednih gospodarstava upisuju se:
1. fizičke osobe – poljoprivrednici skupa s članovima svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva;
2. poduzeća registrirana za obavljanje poljoprivredne proizvodnje;
3. zemljoradničke zadruge;
4. poduzetnici registrirani za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i
5. znanstveno-istraživačke organizacije iz područja poljoprivrede.
    Registar se vodi u Upravi za javna plaćanja koja je sastavni dio Ministarstva financija Republike Srbije, i to u organizacijskim jedinicama koje posjeduju svu potrebnu dokumentaciju (informator) u obliku obrazaca, koja je nužna za upis. Ispunjene obrasce i potrebne dokumente uredno spakirane u omotnicu koja se nalazi u informatoru možete predati na šalteru Uprave za javna plaćanja na teritoriju vaše općine prema priloženom popisu ili organizirano preko vaše Mjesne zajednice ukoliko je to moguće. Nakon provedbe upisa u Registar, Uprava za javna plaćanja izdaje uvjerenje o upisu poljoprivrednog gospodarstva i iskaznicu koju u roku od deset dana od dana podnošenja zahtjeva dostavlja poštom na adresu nositelja poljoprivrednog gospodarstva.
    Dokumenti koje predaju fizičke osobe – poljoprivrednici uz ispunjene obrasce su:
1. preslika osobne iskaznice nositelja poljoprivrednog gospodarstva;
2. preslike osobnih iskaznica članova poljoprivrednog gospodarstva koji su upisani u obrazac br. 2;
3. preslika izvatka iz katastra nekretnina ili presliku ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta ili presliku ugovora o davanju zemljišta na korištenje bez naknade (sve ove preslike moraju biti ovjerene u sudu ili općini);
4. presliku namjenskog tekućeg računa otvorenog u poslovnoj banci po vlastitom izboru.
    Dokumenti koje predaju pravne osobe uz popunjene obrasce su:
1. rješenje o registraciji pravne osobe ili poduzetnika;
2. preslika izvatka iz katastra nekretnina ili preslika ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta ili preslika ugovora o davanju zemljišta na korištenje bez naknade (sve ove preslike moraju biti ovjerene u sudu ili općini);
3. informacija o broju jednog žiro računa.
  Ukoliko nositelj poljoprivrednog gospodarstva nije u mogućnosti prigodom upisa u Registar dostaviti preslike dokumenata iz točke 3. odnosno, izvatke iz katastra nekretnina, ugovor o zakupu ili ugovor o davanju zemljišta na korištenje bez naknade, iste može dostaviti u roku od 6 mjeseci od dana upisa u Registar. Ukoliko nositelj poljoprivrednog gospodarstva i u roku od 6 mjeseci ne dostavi potrebne dokumente, to poljoprivredno gospodarstvo bit će izbrisano iz Registra.
    Provjeru podataka upisanih u Registar po službenoj dužnosti obavlja poljoprivredna inspekcija. Sve potrebne dodatne informacije koje se odnose na registraciju poljoprivrednih gospodarstava možete dobiti kod osoba zaduženih za proces registracije u vašoj općini ili mjesnoj zajednici i na šalterima Uprave za javna plaćanja.
    Sve sugestije, primjedbe ili žalbe na proces registracije koji se provodi na teritoriju vaše općine možete isključivo u pisanoj formi dostaviti na sljedeću adresu: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd.                     

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika