Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti


Na blagdan Tijelovo 10. lipnja pontifikalna misa i procesija za cijeli grad je u katedrali-stolnoj Bazilici svete Terezije Avilske u 18 sati. Procesija će se odvijati širim putem oko katedrale.

Pro­mo­ci­ja fo­to­mo­no­gra­fi­je
»Naši mla­den­ci«

U organizaciji Hrvatskog akademskog društva Subotica 8. lipnja u »Zavičajnoj galeriji dr. Vinko Perčić« biti će otvorena izložba fotografija zastupljenih u fotomonografiji »Naši mladenci« Stanke Kujundžić o bunjevačkim svadbenim nošnjama i običajima u XX. stoljeću na području Subotice i okoline. Izložbu će otvoriti Judita Rafai, dipl. etnolog i povjesničar književnosti i Olga Kovačev Ninkov, dipl. povjesničar umjetnosti i etnolog. Izložba će bit otvorena do 7. srpnja, od utorka do subote u vremenu od 10 do 13 sati. Promocija fotomonografije »Naši mladenci« održat će se 10. lipnja u svečanoj Vijećnici Gradske kuće s početkom u 19 i 30 sati. Knjigu će predstaviti doc. dr. sc. Milana Černelić, voditelj Etnološkog odjela Filozofskog fakulteta u Zagrebu i árpád Papp, predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Subotica, dipl. etnolog. Predavanje doc. dr. sc. Milane Černelić u »Zavičajnoj galeriji dr. Vinko Perčić« pod nazivom »Istraživanje bunjevačke etno-geneze« održat će se 11. lipnja s početkom u 18 sati.

Ob­ja­vlje­ni do­bit­ni­ci na­gra­da
»Vla­di­mi­r Na­zo­r«

Nagrada »Vladimir Nazor« za 2003. godinu za životno djelo za književnost pripala je Viktoru Žmegaču, za glazbu Tonku Niniću, za likovne i primijenjene umjetnosti Nives Kavurić Kurtović, za filmsku umjetnost Iliji Iveziću, za kazališnu umjetnost Iki Škomrlj i za arhitekturu i urbanizam Andriji Mutnjakoviću. Odluku o nagradama jednoglasno je donio Odbor »Nagrade Vladimira Nazora« u sastavu Milan Moguš, predsjednik Odbora, Goran Grgić, Jagoda Martinčević, Krešimir Nemec, Ante Peterlić, Jerko Rošin i Feđa Vukić, kako je izvjestila glasnogovornica Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Godišnje nagrade »Vladimir Nazor« dobili su za književnost Renato Baretić za roman »Osmi povjerenik«, za glazbu Silvije Foretić za skladbu »Ordinarium missae«, za likovne i primijenjene umjetnosti Igor Rončević za izložbu u Domu HDLU-a, za filmsku umjetnost Zrinko Ogresta za film »Tu«, za kazališnu umjetnost Zvonimir Zoričić za ulogu Filipa u »Trilogiji o ljetovanju«, te za arhitekturu i urbanizam Iva Letilović i Morana Vlahović za višestambenu zgradu POS-a u Krapinskim Toplicama. Nagrade će se uručiti na svečanoj sjednici 19. lipnja u Palači »Dverce« u Zagrebu.

Pro­sla­vljen blag­dan Du­ho­va

U nedjelju 30. svibnja na blagdan Duhova u katedrali sv. Terezije Avilske, 279 mladih je primilo sakrament svete krizme, koji je podijelio subotički biskup Ivan Pénzes. Misu je predvodio subotički biskup uz koncelebraciju drugih svećenika. Na svečanoj svetoj misi, mladi krizmanici su čitali, pjevali i molili Boga za silazak Duha Svetoga. Misno pjevanje je predvodio katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem sestre Mirijam Pandžić.

Dva ka­za­li{na fe­sti­va­la u Su­bo­ti­ci

Prošlog tjedna od 28. do 30. maja u Subotici su u sklopu jednog zajedničkog programa održane dvije kazališne manifestacije. Riječ je o 26. festivalu eksperimentalnih scena Vojvodine i devetom po redu festivalu »Dani dramskog studija AKUD-a Ivo Lola Ribar« iz Subotice. Manifestacije su podržane od strane republičkih, pokrajinskih i lokalnih institucija. Na programu se našlo trinaest predstava, koje su odigrane na tri različite subotičke kazališne scene. Nastupale su amaterske kazališne trupe iz: Subotice, Novog Sada, Bačkog Petrovca, Novih Banovaca, Sivca, Šida, Crvenke, Pančeva, Novih Karlovaca, Nikšića i Novog Bečeja. Raznolikost trupa donijela je široku prezentaciju pristupa, iščitavanja i organizacija kazališne umjetnosti. Predstave su se kretale u rasponu od onih klasičnih, sve do predstava koje su u mnogim pogledima nadmašivale pejorative amaterskog. Zajednička karakteristika svih bila je zavidna vitalnost, predanost i iskrena volja za stvaralaštvom. Dodijeljeno je mnoštvo nagrada i priznanja u različitim kategorijama. Prvoplasirana predstava Festivala eksperimentalnih kazališta Vojvodine je »Romski san« (Romski teatar – Novi Karlovci), koja je ujedno dobila i najviše nagrada u ostalim kategorijama. Žirijem je predsjedavao književnik Đorđe Kuburić, dok se za selekciju pobrinuo Stevo Bardak. Ovakvo umjetničko okupljanje je svojom egzistencijom ukazalo na bitnost njegovanja i poticanja kreativnosti one druge, neprofesionalne razine, za koju je potrebno doista mnogo energije u ovoj teškoj i često kaotičnoj svakodnevici.
 
Kul­tu­rom do jed­na­kih pra­va

U organizaciji Izvršnog odbora Skupštine općine Subotica, America’s Development Foundation i Gradske biblioteke, u okviru »Mjeseca kulture« moći ćete vidjeti predstavu Teatra Rugantino iz Zagreba i prisustvovati koncertu na kojem će nastupiti Sylvia Khittl-Muhr (sopran) i Frank Fanning (klavir). Predstava »Uho, grlo, nož« je predviđena za 9. lipanj s početkom u 19 i 30 sati u Narodnom kazalištu na komornoj sceni. Koncert će bit održan u subotu 12. lipnja u Vijećnici Gradske kuće s početkom u 21 sat. Na programu su djela Schumana, Volfa, Vagnera, Malera i Straussa. Ulaz je slobodan.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika