Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sli­ka­ri na baj­močkom sa­lašu

U organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Bajmok« članovi subotičkog Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« posjetili su 5. lipnja salaš kraj Bajmoka, gdje su slikali pejzaže.
    Domaćinu salaša Józsefu Hegyiu, koji je slikarima pružio gostoprimstvo, predsjednik Likovnog odjela Josip Horvat uručio je na dar sliku Zvonimira Marića, slikara iz distrikta Brčko, koji je učestvovao na VII. sazivu likovne Kolonije »Bunarić«.
INICIJATIVA I REALIZACIJA: »Prošle godine u mjesecu studenom na poziv tadašnjeg predsjednika Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva ‘Bajmok’ Petra Skenderovića održan je sastanak u njihovim prostorijama. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje u oblasti kulture i tada sam predložio organiziranje jednog susreta sa slikarima našeg Likovnog odjela u vidu jednodnevne kolonije. Ta ideja se sada i realizirala. Pokraj toga što se naš Likovni odjel ovdje predstavlja, ovim posjetom salašu nastojimo animirati i sve one koji vole slikati da se priključe našem odjelu ili možda i sami organiziraju Likovni odjel u njihovom društvu u Bajmoku«, kaže Josip Horvat, ističući kako će se, prema godišnjem planu Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«, nastojati posjetiti što više hrvatskih kulturno-umjetničkih društava u okolici Subotice, kako bi se ostvarila suradnja. Na salašu je među ostalima bila prisutna i slikarica Katica Marganić iz Bajmoka, koja uz slikanje pejzaža, oslikava i uskrsna jaja, a svoju ljubav prema slikarstvu iskazuje još od davnih pedesetih godina prošlog stoljeća. Na salašu su bili i oni najmlađi, osmogodišnja Blanka i devetogodišnja Ines Kele, koje su rado došle, jer i same iskazuju ljubav prema crtanju, a na ovoj jednodnevnoj koloniji družile su se s članovima Likovnog odjela i promatrale njihov rad.
AKTIVNOSI HKUD »BAJMOK«: »Naše Društvo je mlado, osnovano je u kolovozu 2002. godine. Na inicijativu Bele Tonkovića, tadašnjeg predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, nas petnaestero potpisnika osnovalo je inicijativni odbor za osnivanje Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva u Bajmoku. Napravili smo program rada koji je prihvaćen na Skupštini mjesnog odbora DSHV-a, a ja sam izabran za predsjednika društva. Tek smo u prosincu prošle godine dobili prostoriju za rad društva u Mjesnoj zajednici. Kako već imam sedamdeset i sedam godina, zbog bolesti teško su mu padale brojne obveze u Društvu i nakon nove 2003. godine za predsjednika našeg Društva izabran je Stipan Tomašković, a ja sam sada blagajnik Društva«, kaže Petar Skenderović i napominje, kako su potreban namještaj, kompjutor i televizor, koji se nalaze u prostorijama Društva, kupljeni zahvaljujući financijskoj pomoći Republike Hrvatske.
    »Cilj našeg Društva je očuvanje i promicanje kulturne baštine bunjevačkih Hrvata. U našem Društvu osnovan je odjel fijakerista koji vodi Veco Tumbas, kao i odjel slamarki koji vodi Cecilija Matoš. Prošle godine naš odjel fijakerista uzeo je učešća na priredbama ‘Dužijanca’ u Tavankutu, Đurđinu, Subotici i Bajmoku. ‘Prelo bal’ organizirali smo krajem veljače ove godine, a također smo uspješno organizirali izložbu slamarki iz Subotice i okolice u lipnju prošle godine, kao i izložbu slika Paje Kečenovića koja je održana u prosincu. Više puta smo organizirali i predavanja iz oblasti povijesti bunjevačkih Hrvata, koja je u našem Društvu održao vlč. Josip Temunović. Za organiziranje folklornog odjela još nemamo adekvatan prostor, a želja nam je prvo organizirati tamburaški orkestar. Sada su u tijeku pripreme za manifestaciju ‘Dužijanca’, koju naše Društvo organizira u Bajmoku 18. srpnja, a evo, danas se ostvarila i suradnja s Likovnim odjelom ‘Bunjevačkog kola’ ovom jednodnevnom kolonijom« kaže Petar Skenderović, ističući priznanja za postavke izložbi starih poljoprivrednih mašina i bunjevačke sobe, koje je HKUD »Bajmok« dobilo na 34. međunarodnoj izložbi ručnih radova i kolekcija održanoj u Bajmoku u travnju ove godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika