Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Marelica

Jedno od najosjetljivijeg voća, koje u ljetnim mjesecima možemo naći u našoj vitaminskoj ponudi jamačno je marelica, slatki narančasto-žuto-crveni plod istoimenog drveta.
    Zbog svoje preosjetljivosti na niske temperature u periodu razvijanja ploda, a koje su u vidu proljetnih mrazeva česte pojave našeg podneblja, ova plemenita voćka ima dragocjenu vrijednost kada se nađe u tržišnoj ponudi. Posebice, kada se koristi za pečenje kvalitetne, plemenite »kajsijevače«, nadaleko poznate i cijenjene vrste domaće rakije.
POVIJEST MARELICE: Prema pouzdanim podacima ova biljka je rasla još prije 5000 godina, kao divlje stablo u drevnoj Kini iz koje se raširila do Tibeta i Pendžaba. Karavane su je prenijele do Perzije iz koje su je rimske legije donijele do Europe, da bi danas najkvalitetnije vrste ovog ukusnog voća svoju domovinu našle na plantažama Francuske. U ostatku svijeta primat drže Kalifornija i Australija kao najveće države izvoza.
HRANLJIVA VRIJEDNOST: u jednoj svježoj marelici ima 85,7 posto vode, 11,2 posto ugljičnih hidrata, 0,8 posto bjelančevina i 0,2 posto masti.
ENERGETSKA VRIJEDNOST: vrijednost od stotinu grama svježe marelice iznosi 230 Kj (55 Cal), dok osušena ima 1222 Kj (292 Cal).
MINERALNI SASTOJCI: najzastupljeniji je kalij, potom fosfor, kalcij, magnezij.
VITAMINSKA VRIJEDNOST: najdominantniji udio ima karotin (provitamin A), potom vitamini B1 i B2, niacin i vitamin C.
ZDRAVSTVENI ASPEKT: bogatstvo karotinom (provitamin A) u svega 100g konzumiranja tijekom dana podmiruje polovicu dnevnih potreba ljudskog organizma. Zbog specifičnosti brzine asimilacije njenog šećera (levuloze) marelica se preporuča dijabetičarima, dok zbog svojih ostalih osobina treba je konzumirati zbog djelovanja na opću otpornost organizma, poboljšanje krvne slike, regeneraciju tkiva u nervima, posebice kod najmlađeg i najstarijeg uzrasta. U kozmetici se, zbog prisustva karotina, marelica koristi za spravljanje hranljivih maski kojima se njeguje i osvježava lice.
GASTRONOMIJA: marelica se može konzumirati u svježem, kuhanom ili sušenom obliku. Prilikom uzimanja svježih plodova neophodno ih je dobro oprati, ali ih nije potrebno oljuštiti. U kuhanoj varijanti ovo voće najčešće nalazimo u ukusnim i kvalitetnim pekmezima i džemovima koji na tržištu imaju visoku cijenu, te slasticama u čiji sastav ulaze. Suhe marelice neizbježan su sastojak tzv. zdrave hrane i preporučuju je svi nutricionisti i makrobiotičari.                                                  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika