Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Eu­ro 2004

Gospodo, ljubitelji nogometa, Euro počinje!
    U subotu, 12. lipnja 2004. godine u 17 sati, s prvom utakmicom, koju domaćin Portugal igra s reprezentacijom Grčke, započinje Europsko prvenstvo u nogometu, Euro 2004. Svi vi koji niste otišli za loptom u sunčanu domovinu nekadašnjih prekomorskih osvajača u želji da uživo pratite najbolje od najboljeg što europski reprezentativni nogomet u ovom trenutku ima pružiti, jamačno ćete u sljedeća dva tjedna »osvojiti« omiljeni naslonjač i daljinski upravljač, na užas ženskog dijela obiteljske populacije, i prepustiti se »vladavini« njegovog veličanstva – nogometa. Iako se nogometno prvenstvo igra u zemlji koja se može podičiti prekrasnim plažama na još ljepšem moru, slika, koja će preovladavati na malim ekranima tijekom sljedećih dana, bit će poglavito zelena, oslikavajući prekrasne nove stadione koji su specijalno izgrađeni za nogometni summit europskih država.
KVALIFIKACIJSKE SKUPINE:
Skupina A
    Prvu skupinu označenu početnim slovom A sačinjavaju: domaćin Portugal, Grčka, Španjolska i Rusija. Prema očekivanjima u sljedeću rundu trebale bi ići momčadi domaćina i Španjolske, ali obje bi se selekcije morale itekako pripaziti uvijek neugodnih Rusa, dok objektivno momčad Grčke nema prevelikih šansi za nastavak natjecanja.
Skupina B
    Svima nama najinteresantnija je druga skupina pod oznakom B u kojoj se pokraj Hrvatske nalaze nogometne velesile Engleska i Francuska, te outsider Švicarska s kojom momčad izbornika Barića igra prvi susret na prvenstvu u nedjelju 13. lipnja (17h). Iako svi u prvi plan za plasman u drugi krug stavljaju dvoje bivših svjetskih prvaka, »vatreni« su ipak trećeplasirana svjetska momčad sa SP u Francuskoj na kojem su također bili svrstavani u nefavorite, a Pršo, Pletikosa, Šimić, Šokota i ostali dat će sve od sebe da dokažu neopravdano stavljanje u drugi plan.
Skupina C
    U trećoj skupini koju čine momčadi: Italije, Bugarske, Švedske i Danske moglo bi biti najizjednačenije borbe za drugo mjesto i prolaz dalje, jer objektivno je za očekivati da će »Azzuri« sigurno u drugi krug. Prema prikazanim igrama kroz kvalifikacije pritajeni favorit bi bili Bugari, ali se sa Skandinavcima nikad ne zna, na koncu Danska je bila i europski prvak na prvenstvu s kojeg je Jugoslavija izbačena zbog sankcija.
Skupina D
    Posljednja od četiri kvalifikacijske skupine na »Euro 2004« je skupina D koja će također pružiti neizvjesnu borbu za prva dva mjesta. Njemačka, Češka, Nizozemska i Latvija pokušat će, svaka na svoj način, opravdati svoj nastup. Nijemci i Nizozemci bi željeli povratiti ugled, Česi ponoviti uspjeh iz Engleske, dok će Latvijci, presretni zbog povijesnog učešća, željeti da se ne obrukaju punom mrežom. Realno Nijemci i bolji između Čeha i Nizozemaca.
HRVATSKA NA EURO 2004: Nogometna euforija već dulje vremena vlada Hrvatskom, državom u kojoj je, nogomet doista najvažnija sporedna stvar na svijetu. Dokaz: Prema opsežnom medijskom istraživanju na pitanje: »Što biste izabrali – Hrvatsku u finalu Euro 2004 ili provod s najseksipilnijom Hrvaticom Renatom Sopek, pobjedu od 48,2 posto odnio je nogomet i »Vatreni«, dok je 46,6 posto nenogometnih fanova izabralo zgodnu TV voditeljicu.
    Dakle, kada u nedjelju prva jedanaestorica, koju u zapisnik utakmice protiv Švicarske izdiktira Otto Barić, istrče na stadion »Dr. Magalhaes Pessoa« točno u 17 sati opustit će gradovi i sela, ceste i ulice diljem Hrvatske. U te dvije ure bit će upaljeni svi televizijski prijamnici od Savudrije do Vukovara, ali i milijuni televizora na svih pet kontinenata koje naseljava hrvatska dijaspora. U stanju transa očekivat će se prvi gol u mreži momčadi »urara«, pobjeda s kojom će Hrvatska u duelima s Engleskom i Francuskom odlučivati o nogometnoj sudbini na Europskom prvenstvu u Portugalu. A za ispunjenje snova milijunske armije navijača u majicama s crveno-bijelim kockicama morat će se, do posljednjeg atoma snage, koncentracije i nogometnog znanja izboriti sljedeći igrači:
Vratari: Stipe Pletikosa 8. 1. 1979. (Šahtar), Tomislav Butina 30. 3.1974. (Club Brugge), Joey Didulica 27. 10. 1977. (Austria Beč)
Braniči: Robert Kovač 6. 4. 1974. (Bayern), Dario Šimić 12. 11. 1975. (Milan), Stjepan Tomas 6. 3. 1976. (Fenerbahče), Boris Živković 15. 11. 1975. (Stuttgart), Josip Šimunić 18. 2. 1978. (Hertha), Mato Neretljak 6. 3. 1979. (Hajduk), Mario Tokić 23. 7. 1975. (GAK)
Vezni: Darijo Srna 1. 5. 1982. (Šahtar), Jerko Leko 9. 4. 1980. (Dynamo Kijev), Ivica Mornar 12. 1. 1974. (Portsmouth), Igor Tudor 16. 4. 1978. (Juventus), Giovanni Rosso 17. 11. 1972. (Maccabi Haifa), Niko Kovač 15. 10. 1971. (Hertha), Marko Babić 21. 1. 1981. (Bayer), Milan Rapaić 16. 8. 1973. (Ancona), Nenad Bjelica 20. 8. 1971. (Kaiserslautern)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika