Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pred­sta­vlja­nje knji­ge
Zlat­ka Kra­ma­rića u Su­bo­ti­ci

U organizaciji Hrvatske čitaonice Subotica u Velikoj vijećnici Gradske kuće 24. lipnja bit će predstavljena knjiga »Jesu li političari krivi za sve« Zlatka Kramarića, književnika i gradonačelnika grada Osijeka. O knjizi će govoriti Kristina Peternai, prof. hrvatske književnosti. Zlatko Kramarić je objavio više knjiga iz područja teorije književnosti, estetike, povijesti i filozofije. Gradonačelnik Osijeka je od 1990. godine, a saborski zastupnik od 1992. godine.

Iz­ložba dječjih ra­do­va

Izložba radova mlađe grupe Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« bit će održana 21. lipnja u »Zavičajnoj galeriji dr. Vinko Perčić«. Otvaranje izložbe je u 18 sati.

Iz­ložba sli­ka Iva­na Ma­nje­ska

U velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« 15. lipnja otvorena je izložba slika Ivana Manjeska člana Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«. Izložbu je otvorio predsjednik Likovnog odjela Josip Horvat, a o radu slikara Manjeska govorila je povjesničarka umjetnosti Olga Šram. Glazbene točke na ovoj manifestaciji izveo je tamburaški orkestar »Biseri«, pjevala je Andrea Biro, a recitirali su Filip Čeliković i Nevena Mlinko. Ivan Manjesko najčešće slika pejzaže i mrtvu prirodu, ali na ovoj prvoj samostalnoj izložbi predstavio se izborom apstraktnih slika. Izložba zavređuje iznimnu pažnju, jer slike Ivana Manjeska nadilaze standard do sada uobičajeno viđenog.

Na­stup naj­mla|ih čla­no­va Su­bo­tičkog tam­bu­raškog or­ke­stra

U Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici nastupila su djeca koja tek otvaraju prve stranice zvuka tambure. Svoj prvi nastup imala su djeca koja uče tamburu u Subotičkom tamburaškom orkestru, a potom je nastupio i Dječji tamburaški orkestar u uzrastu od četvrtog do sedmog razreda. Koncert je završen nastupom Juniorskog tamburaškog orkestra čiji su članovi u uzrastu od osmog razreda i nadalje.
 
Devedeset godina od smr­ti
An­tu­na Gu­sta­va Ma­toša

Antun Gustav Matoš rođen je 13. lipnja 1873. godine u Tovarniku u Srijemu, s preminuo je 17. ožujka 1914. u Zagrebu. Politički, Antun Gustav Matoš bio je gorljivi pravaš, starčevićanac, intelektualac u kojega je nacionalna svijest bila snažna. Hrvatski jezik i hrvatski krajobraz tematska je okosnica i Matoševa pjesništva. Matoš, boem i nesputani intelektualac, bez prestanka u polemici, oporbi, kritik je oštra pera. No, kao što je težeći skladom i harmonijom pjesničkog jezika obogatio hrvatsku poeziju, tako je u kritici, polemici i feljtonima, pa i u putopisnoj prozi, uveo visoka i stroga stilska mjerila.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika