Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Punoljetstvo »Zlatne harfe«

Susret malih zborova održava se već osamanaest godina. Ovogodišnja »Zlatna harfa« održava se u katedrali svete Terezije Avilske u Subotici 19. lipnja, u organizaciji s. Mirijam Pandžić.
    Odmah na početku svi zborovi su skupa zapjevali pjesmu pod nazivom »Isuse mi smo Tvoji«. Nakon toga sve prisutne je pozdravio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić. Prijašnjih godina u sklopu ovog susreta bila je održavana i sveta misa. Radi toga, što je djeci bilo dugo izdržati svetu misu i nastup zborova, organizatori su ove godine odlučili da umjesto sv. mise bude pročitano evanđelje iz Svetog pisma. Nakon toga pročitan je pozdrav subotičkog biskupa dr. Ivana Penzésa. Uslijedio je nastup zborova.
NASTUP ZBOROVA: Do sada svake godine na »Zlatnoj harfi« 10 do 12 zborova je redovito sudjelovalo. Na ovogodišnjem susretu bilo je dvanaest zborova koji su se predstavili. Svaki zbor je otpjevao po dvije pjesme. Prvo se pjevala liturgijska pjesma iz Pjesmarice »Pjevajte Gospodu«, a zatim druga pjesma po vlastitom izboru. Svaka župa je predstavila svoj zbor. Čast da prvi nastupe, ove godine pripala je najmlađim sudionici ovog susreta, djeci katoličko-hrvatskog vrtića »Marija Petković« iz Subotice. Nakon ovog malog zbora, drugi po redu nastupio je dječji zbor župe sv. Rok iz Subotice ili kako oni kažu »Rokići«. Kao treći po redu, nastupio je zbor župe Marija Majka Crkve iz Aleksandrova – Subotica. Nakon njih pjevala su djeca iz palićke crkve Blažene Djevice Marije, Kraljice svijeta. Zbor župe sv. Juraj iz Subotice nastupio je peti po redu. Nakon njih predstavio se mali župni zbor župe Isusova Uskrsnuća. Gosti iz Sombora su se sljedeći predstavili, a došli su iz župe Sv. Križ. Djeca iz župe Sv. Marko iz starog Žednika su također nastupila na ovogodišnjoj »Zlatnoj harfi«. Iz župe Rođenja Blažene Djevice Marije iz Svetozara Miletića također je nastupio mali dječji zbor. Dug put su prešla i djeca iz župe Sv. Juraj iz Vajske, i također, sudjelovala na ovom susretu dječjih zborova. Gosti iz Selenče, koji dolaze iz župe Presveto Trojstvo imaju svoj stalni dječji zbor pod nazivom »Svetielka«, oni su nastupili kao predzadnji zbor. Kao zadnji zbor su nastupili domaćini, djeca iz zbora Sv. Terezije Avilske. Ovaj zbor nosi naziv »Zlatni klasovi«. Kada su se svi predstavili, predstavnici svake župe, svakog zbora dobili su diplomu, zahvalnicu, koju im je uručio domaćin mons. Stjepan Beretić. Nakon toga sestra Mirijam se zahvalila svoj djeci, svim zborovođama i dirigentima. Spomenula je kako je toga dana u subotičkoj katedrali Boga slavilo oko 400 dječjih glasova. Kako znamo da je pjesma dvostruka molitva, sestra Mirijam pozvala je djecu i odrasle da i dalje pjevaju i na taj način slave Gospodina. Prije samog kraja svi sudionici su zajedno otpjevali pjesmu Ostani s nama. U nadi da će se dogodine ponovno vidjeti, svi su se s osmijehom na licu razišli svojim domovima.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika