Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Po­ziv na su­sret pje­sni­ka
»Li­ra na­i­va 2004.«

Hrvatska čitaonica, Bunjevačko-šokačka knjižnica »Ivan Kujundžić« i Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, organiziraju drugi susret pjesnika, »Lira naiva 2004.«. Na ovom susretu sudjeluju pjesnici iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice, kako odrasli, tako i djeca i mladi. Svaki pjesnik dužan je poslati 3-5 svojih pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom. Pjesme, prijavu s kraćim životopisom i jednu fotografiju treba poslati do 15. kolovoza 2004. na adresu: Hrvatska čitaonica, Beogradski put 52, 24000 Subotica ili E-mail kikicel@tippnet. co. yu. O mjestu i vremenu održavanja susreta, organizatori će obavijestiti sudionike osobno i preko sredstava priopćavanja.

»Dužijan­ca 2004.«

Kalendar predviđenih priredbi u okviru »Dužijance 2004.« za srpanj 2004.
n    U subotu 10. srpnja tijekom cijelog dana bit će održano »Natjecanje risara« u Starom Žedniku.
n    Istoga dana, 10. srpnja, u 20 sati će biti otvaranje XIX. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu. Zatvaranje kolonije je predviđeno za 17. srpnja u 20 sati.
n    U nedjelju 11. srpnja će biti Dužijanca u Starom Žedniku. Svečana sv. misa, u župnoj crkvi sv. Marka započet će u 10 sati.
n    14. srpnja s početkom u 18 sati bit će otvorena izložba slamarki s projekcijom filma. Ova izložba će biti u Galeriji »dr. Vinko Perčić«, Bledska 2., Subotica
n    18. srpnja će biti Dužijanca u Tavankutu. Sv. Misa u crkvi Presvetog Srca Isusova će započeti u 10.30 sati.
n    24. i 25. srpnja s početkom u 15 sati bit će održane konjičke utrke, »Dužijanca 2004« u Subotici.
n    25. srpnja je Dužijanca u Maloj Bosni. Svečana sv. Misa zahvalnica će započeti u 10 sati u mjesnoj crkvi Presvetog Trojstva.
n    28. srpnja će biti natjecanje aranžera izloga u Subotici.

Kon­cert za or­gu­lje

U Franjevačkoj crvi sv. Mihovila u Subotici, 27. lipnja, s početkom u 19 i 30 sati bit će održan koncert za orgulje. Tu večer, na orguljama će nastupit Višeslav Jaklin iz Hrvatske. Osim njega s proznim tekstovima će se predstaviti Marija Jaramazović, Nevena Mlinko i Filip Čeliković.

Čaro­li­ja svi­le

U petak 25. lipnja u vrtu obiteljske kuće Eve Horvat Uzo, slikarice na svili, u ulici Žarka Zrenjanina br. 5., u Subotici bit će održana večer umjetnosti, ispričana u baletu, glazbi, poeziji i slikama. Izložbu će otvoriti umjetnica koja slika na tekstilu Vékony Otvany Irena. Istu večer će nastupiti i Baletna škola »Raičević«. Početak ove manifestacije je u 20 sati.

Su­bo­tički tam­bu­raši u Som­bo­ru

Na poziv Somborskog tamburaškog društva u velikoj dvorani Gradske kuće u Somboru gostovao je veliki i proslavljeni Subotički tamburaški orkestar kojim je dirigirao Zoran Mulić, a koji godinama uspješno vodi Stipan Jaramazović, poznati muzički pedagog. A koncertu u Somboru u prepunoj dvorani, uoči turneje po Izraelu gosti su pozdravljeni pravim ovacijama.
A. R.

Kon­cert za­gre­bačkog pi­ja­ni­ste i zbo­ro­va

U Galeriji suvremene umjetnosti Gradskog muzeja u Somboru održan je koncert pijaniste i orguljaša Miloša Laloševića iz Zagreba, nekadašnjeg profesora Pedagoške škole u Somboru. Istom prigodom nastupili su i dječji zborovi »Vojislav Jova Ilić« i »Silvester Hajnal«, komorni zbor Somborskog pjevačkog društva i ženski zbor Učiteljskog fakulteta u Somboru.
 A. R.

Džamo­nja u lon­don­skom Re­gents Par­ku

Londonski Regents Park je postao jedinstveni izložbeni prostor gdje se monumentalnim skulpturama od čelika, britanskoj publici, prvi puta predstavio Dušan Džamonja, vodeći umjetnik iz Hrvatske. Skulpture u Parku svojevrstan je kulturni događaj u Londonu. U povodu hrvatskog Dana državnosti, hrvatska se predstavlja umjetničkim djelima vrhunskog umjetnika, koji ovom izložbom obilježava 50. obljetnicu svog umjetničkog rada. Goleme skulpture dramatičnih oblika i poruka ukrašavat će Engleski vrt Regents Parka sve do kraja listopada i u idućih pet mjeseci izložbu će razgledati stotine tisuća ljudi. Prema broju posjetitelja, bit će to jedna od najvećih izložbi ove sezone u Londonu. Džamonjina izložba u Londonu odražava se u suradnji Uprave kraljevskih parkova, veleposlanstva RH u Londonu, Ministarstva kulture i galerije Klovićevi dvori te uz pomoć hrvatskih i britanskih donatora. Izložbom u Londonu zaokružuje se europska turneja Dušana Džamonje. Skulpture u parku do sada su bile izložene u Zagrebu, Parizu, Lisabonu i Bruxellesu. Džamonjine skulpture su apstraktnog oblika, ali nose jasne i upozoravajuće poruke.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika