Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pri­pre­ma za Iz­rael

U ponedjeljak 21. lipnja, u svečanoj Vijećnici Gradske kuće, u Subotici, održan je koncert Subotičkog tamburaškog orkestra. Ovaj koncert organiziran je s namjerom da i subotička publika posluša dio programa s kojim će se ovaj orkestar predstaviti na turneji po Izraelu.
    Ujedno ovom prilikom htjeli su i zahvaliti svima koji su pripomogli da ova turneja postane moguća. Na turneju po Izraelu se kreće 30. lipnja, a vraćaju se 13. srpnja.
    Na početku koncerta prisutnima se obratio i zahvalio predsjednik i umjetnički rukovoditelj ovog orkestra. Na programu su bile razne kompozicije, od narodnih igara i pjesama, sve do kapitalnih kompozicija tamburaške literature.
PROGRAM KONCERTA: U bloku narodnih pjesama i igara nastupio je i pjevač Milan Prunić, koji je otpjevao splet pjesama iz Vojvodine. Izvedene su i kompozicije »Kad zaigra srce u primaša« Janike Balaža u obradi Zorana Mulića, zatim »Pariska šansona« u aranžmanu Z. Mulića i »Indiferens« u aranžmanu Bože Potočnika. Za ovu priliku, iz pažnje prema orkestru, iz Amerike je došla Lisa Milena Simikić, operna pjevačica, i izrazila želju da nastupi s ovim orkestrom. Na koncertu je otpjevala Habaneru iz opere Carmen, Gergesa Bizeta. Na programu su bile nove i starije kompozicije orkestarskog repertoara. Iz starog repertoara orkestra, izveli su dvije obnovljene kompozicije: »Oj more duboko« Tihomila Vidošića i »Tužni vals« Jana Sibeliusa. Na koncertu je izvedena i nova kompozicija dirigenta Zorana Mulića »Ciganska Paganinijana«. Na violini solo je nastupio Dušan Mulić. Pokraj toga, uvertira za operu »Svraka kradljivica«, koju je napisao Gioacchino Rossini, je tu večer prvi puta javno izvedena. Kao zadnja točka na programu bila je kompozicija Zorana Mulića, »Vranjanska rapsodija«. Na kraju kao i na svakom koncertu, po želji publike, orkestar je odsvirao i Malo bunjevačko kolo. Orkestrom je i ovoga puta dirigirao maestro Zoran Mulić.
TAMBURAŠKI SNOVI: Od 1998. godine Subotički tamburaški orkestar ima kontakt s Mandolinskim orkestrom Konzervatorija Samaull Rubin iz Beer-Sheve. U početku njihova suradnja se svodila na razmjenu nota i iskustava. 2002. godine rodila se ideja da bi bilo dobro da se izmijene gostovanja. Već 2003. godine Mandolinski orkestar iz Beer-Sheve je gostovao u Subotici. Subotički tamburaški orkestar, kao domaćin organizirao je gostujućem orkestru nastupe u više gradova: u Subotici, Novom Sadu, Srijemskim Karlovcima, Zrenjaninu, Kanjiži, Vinkovcima i Županji. U Subotici su bili dva tjedna. Iz Mandolinskog orkestra se izdvaja i djeluje kvartet pod nazivom »Kerman«. Ovaj kvartet je prošle godine u kolovozu nastupio na takmičenju komornih mandolinskih orkestara u Španjolskoj, gdje je osvojio prvo mjesto. U sklopu boravka u Subotici subotička publika je mogla čuti i nastup ovog, možemo reći, najboljeg Mandolinskog kvarteta »Kerman«. Od kada je ovaj orkestar otišao iz Subotice, pa sve do sada, Subotički tamburaški orkestar je gradio i birao program, s kojim bi se u roku od trinaest dana predstavio u Izraelu. Kako je rekao i Stipan Jaramazović, program je morao biti posebno izabiran, jer se orkestar želi pokazati u najboljem i najkvalitetnijem ruhu. Ovaj tamburaški orkestar u Izraelu će izvesti šest koncerata. Svi koncerti su organizirani u najprestižnijim dvoranama Beer-Sheve, Jeruzalema i Tel-Avila. To su najčuvenije koncertne dvorane koje pamte nastupe Ive Pogorelića, Jicaka Permana, Zubina Mehte i drugih. Koncert u Jeruzalemu će se direktno prenositi na Izraelskom državnom radiju i na taj način Subotički tamburaški orkestar će sudjelovati u završnici koncertne sezone u Izraelu. Ovaj orkestar do sada je osvajao mnogobrojne nagrade i priznanja. Ovom turnejom po Izraelu, ne samo da će predstaviti svoj orkestar, nego i našu zemlju i našu kulturu. Ovo je jedan od tamburaških snova, koji se polako ostvaruje.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika