Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dječje stva­ra­laštvo

Izložba dječjih likovnih radova otvorena je 21. lipnja u Zavičajnoj galeriji dr. Vinko Perčić u Subotici. Na ovoj izložbi su sudjelovala djeca, članovi Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«.
    Izložbu, koja je zaokružila ovu školsku godinu, otvorio je slikar Pajo Kečenović, koji svoje znanje i iskustvo rado prenosi djeci. Iako ima 73 godine, svake subote radi s ovom djecom, i kako je on rekao, pokraj slikanja, radosti i ljepote oni uče i književnost. Ima više učenika, no 15 je redovitih. Rad s djecom ga održava u životu.
IZLOŽBA NAJMLAĐIH: Na otvaranju recitirale su i dvije mlade umjetnice: Tajana Ivić je odrecitirala pjesmu »Kad bih znao«. Na otvaranju izložbe recitirala je i Jelena Ivanković pjesmu »Potočnica«. Kako je rekao Pajo Kečenović: »Ovo je samo dio onoga što djeca svakodnevno rade. Svi su odlični i primjerni učenici. Iako je ova izložba zatvorila ovu školsku godinu, mi ćemo i preko ferija raditi, jer poslije ih je teško ponovno okupiti, a i to im je dodatna aktivnost preko ljeta« kaže gosp. Kečenović. Pričao je kako se s djecom mora strpljivo i polako raditi, jer ako ti imaš vremena da se posvetiš svakom djetetu i pokloniš mu pažnju, dijete će to osjetiti i s radošću raditi. Ana i Jelena Ivanković su sestre koje rado dolaze na satove slikanja. Ana je završila treći razred osnovne škole, a Jelena je završila peti. Obje vole slikati. Kako su i same rekle, vole svašta slikati i ovo im je sudjelovanje na drugoj grupnoj izložbi. Jelena se uz slikanje bavi i glazbom, svira u tamburaškom orkestru, a voli i recitirati. Tajana Ivić je počela slikati kada je imala 5 godina. Dugo godina je bila najmlađi član Likovnog odjela. Do »Bunjevačkog kola«, točnije do likovne sekcije, došla je na preporuku pedagoga Stipana Šabića (1928.-2003.). Na izložbi se može vidjeti mnoštvo šarenila i boja. Svaki crtež je za sebe poseban. Djeca koja su izlagala na ovoj izložbi su ponosna na svoje radove.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika