Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Adap­ta­ci­ja kuće pro­fe­so­ra Be­le Ga­brića

Subotička Hrvatska čitaonica prema planu i programu rada za 2004. godinu nastavit će prije svega suradnju s hrvatskim odjeljenjima u osnovnim školama. Najznačajniji projekt Hrvatske čitaonice u prvoj polovici ove godine svakako je tiskanje prve zavičajne slikovnice »Ždribac zlatne grive«.
    Slikovnica »Ždribac zlatne grive« urađena je po motivima bajke koju je zabilježio Balint Vujkov (1912. -1987.), a slikovnicu je ilustrirao akademski slikar iz Rijeke Vjekoslav Vojo Radoičić. Nakladnici slikovnice su Hrvatska čitaonica i Hrvatsko akademsko društvo Subotica.
MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE: »Tiskanje prve zavičajne slikovnice svakako jest najznačajniji projekt Hrvatske čitaonice u prvoj polovici godine. Uspjeli smo je predstaviti djeci u Subotici, a planirali smo to učiniti i u mjestima gdje postoje odjeljenja na hrvatskom jeziku. Nažalost, nismo to stigli učiniti, jer je bilo mnogih programa i u školama, a kraj školske godine je uvijek naporan. Tako ćemo ovo odgoditi za jesen. Slikovnica ima posebno mjesto u životu svakog djeteta. Upravo važnost prve knjige, njen vizualni izgled i sadržaj, ili bolje rečeno kako napraviti dobru slikovnicu, bit će tema međunarodnog savjetovanja koje planiramo organizirati s Gradskom knjižnicom na jesen. Za organiziranje toga savjetovanja očekujemo pomoć od Općine, ali i od Republike Hrvatske. Predložit ću Organizacijskom odboru ‘Dana Balinta Vujkova’ da se savjetovanje održi u sklopu manifestacije koja je posvećena hrvatskom književniku Balintu Vujkovu, jer smatram važnim da se slikovnica ‘Ždribac zlatne grive’ nađe i u okviru te manifestacije«, kaže ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković, ističući kako je veoma važno što su uspostavljeni novi odnosi unutar hrvatskih institucija u kulturi, što očituje suradnja između Hrvatskog akademskog društva i Hrvatske čitaonice u tiskanju slikovnice, kao i organizacija spomenutog međunarodnog savjetovanja u suradnji s Gradskom knjižnicom.
Hrvatska čitaonica nije uspjela realizirati dva velika planirana programa u prvoj polovici ove godine, a to su natjecanje »Pripovidamo bajke i pripovitke Balinta Vujkova« i drugi susret pjesnika »Lira naiva«. Prema riječima Katarine Čeliković, razlozi su financijske i vremenske prirode, jer ove godine su i općinski i pokrajinski proračuni kasnili, što znači da je bilo premalo vremena za pripremu ovih priredbi. Zbog toga će pripreme za ove programe otpočet u mjesecu lipnju.
OBNAVLJANJE KUĆE: »Najznačajniji posao koji sada radimo adaptacija je kuće pokojnog profesora Bele Gabrića. Čekali smo tri godine kako bi se prikupila sredstva, kucali smo na mnoga vrata i sada je Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost ‘Ivan Antunović’ uz velike napore uspio skupiti toliko da će kuća u najvećem dijelu biti obnovljena. Veliki su nam planovi s prostorom u ovoj kući. Poznata je profesorova želja da to bude knjižnica. Mi ćemo njegovu želju poštovati i u toj kući će doista bit čitaonica, u njoj će se moći susresti svi koji žele pročitati tisak iz Republike Hrvatske ili porazgovarati. U kući će se odvijati radionice u okviru kojih će se učiti hrvatski jezik, novinarstvo, a ponudit ćemo i programe za sve uzraste. Kuća će biti otvorena za svakoga tko voli knjige, pisanu riječ«, kaže Katarina Čeliković, navodeći kako je veoma važno što će u kući profesora Bele Gabrića napokon svoj prostor dobiti Hrvatsko društvo za pomoć učenicima.
    »Hrvatsko društvo za pomoć učenicima ‘Bela Gabrić’ najzad će imati prostor gdje će se moći aktivisti sastajati, a bit će to i mjesto gdje će se moći smjestiti obimna dokumentacija. Uz Hrvatsku čitaonicu bit će to naravno mjesto i za Institut ‘Ivan Antunović’ čiji će odjeli u kući moći držati svoje sastanke. Kuća profesora Bele Gabrića je jedan vid naše budućnosti, jer će to biti mjesto za manja okupljanja i razne profile programa. Kuća bi trebala bit završena do jeseni, ali to najviše ovisi o materijalnoj strani. To je naš dug profesoru Gabriću i bit ću najsretnija kada se adaptacija završi i kada kuća ‘oživi’. Sada, u tijeku adaptacije, pomaže nekoliko ljudi svojim radom, a ako netko na bilo koji način želi pomoći, najbolje je da se javi na moj telefon 064-2113186 i onda ćemo se dogovoriti o detaljima«, kaže Katarina Čeliković i unaprijed se zahvaljuje na svakoj pomoći.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika